Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lavrov: Rusia este gata să distrugă armamentul de la Cobasna, însă doar pe cel expirat

Muniţiile şi armamentul cu termenul expirat din stânga Nistrului ar putea fi distruse abia peste un an şi doar după ce se vor găsi bani. Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său de la Chişinău, Nicu Popescu, aflat într-o vizită de lucru în capitala rusă. În afara de casarea armamentului expirat, ministrul Popescu a insistat şi pe retragerea armatei ruse de ocupaţie din regiunea de Est a Republicii Moldova. 

Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că discuţiile cu ministrul moldovean de Externe au fost bune şi că ar exista premise pentru activizarea relaţiilor dintre cele două state. Lavrov, însă, printre subiectele comercial – economice şi politice, a insistat ca poziţiile limbii ruse în Republica Moldova să nu fie afectate.

Moscova mai vrea şi acces liber pentru jurnaliştii ruşi în Republica Moldova.

„Am acordat atenţie necesităţii de a asigura libertatea jurnaliştilor în activitatea lor profesională şi să nu mai fie admisă politica de discriminare faţă de instituţiile media, iar asemenea acţiuni au avut loc în perioada fostei guvernări în raport cu mass-media rusă”, a spus Lavrov.

Anterior, mai mulţi jurnalişti ruşi nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova şi au facut cale întoarsă de la Aeroportul Internaţional Chişinău. În cele mai dese cazuri, în special în ajunul şi după alegerile parlamentare din 2014, jurnaliştii veneau aici şi realizau reportaje propagandistice, care puneau într-o lumină proastă Republica Moldova. Tot astăzi Moscova a anunţat că este pregătită să distrugă muniţiile şi armamentul din stânga Nistrului, însă, doar pe cele cu termenul expirat.

„Orientativ, acestea reprezintă jumătate din arsenalul care există acolo. 16.44 Noi, astăzi, am transmis colegilor noştri estimările acţiunilor care urmează a fi întreprinse. Asta înseamnă şi aducerea (în transnistria n.r)  tehnicii necesare şi specialiştilor, identificarea resurselor financiare, încheierea unui contract”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse

Pregătirile pentru casarea armamentului şi muniţiilor ruse ar putea dura mai bine de un an de zile.

„Noi salutăm activizarea procesului de utilizare a muniţiilor. După cum am spus, ele reprezintă un pericol pentru regiune.  Noi suntem pregătiţi şi dorim un progres cât mai rapid în această problemă. Noi propunem să discutăm acest subiect în viitorul apropiat în format bilateral, dar să implicăm şi partenerii internaţionali, inclusiv OSCE”, a spus Nicu Popescu, ministrul nostru de Externe.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău le-a amintit, însă, ruşilor că au pe teritoriul Republicii Moldova şi o armată de ocupaţie pe care trebuie să o retragă:

„Prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contravine principiului de neutralitate consfinţit în Constituţia statului nostru. Evacuarea trupelor ruse rămâne una dintre priorităţile de bază ale Republicii Moldova”.

Despre retragerea trupelor ruse de ocupaţie Moscova, deocamdată, tace. La mijlocul lunii octombrie, la Bratislava, Slovacia, urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 privind soluţionarea problemei transnistrene.
Similare
RECOMANDĂRI