Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Laura C.Kovesi: Începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi!

"Am luat act de ordinul de revocare, începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror", a declarat Laura Codruţa Kovesi, după ce Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Kovesi a menţionat că a luat act de ordinul de revocare, deşi propunerea "nu a îndeplinit condiţiile puse de lege".

Declaraţii Laura Codruţa Kovesi:

- preşedintele României a emis ordinul de revocare, aşadar mandatul meu încetează de astăzi.

- am fost procuror-şef al DNA timp de 5 ani şi tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un  raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi care va putea fi studiat pe site-ul instituţiei noastre.

- în ceea ce priveşte procedura de revocare, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat un aviz negativ. Am dovedit în faţa Secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunere - o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neîntemeiate. Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare discreţionară a procurorilor-şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia Curţii Constituţionale. Însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi, în viitor, subordonaţi ministrului Justiţiei şi de aceea cred că o clarificare rămâne, în continuare, necesară.

- despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror.

- Aş dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei, şi cei care sunt prezenţi, şi cei care sunt în birouri şi lucrează, şi-n egală măsură tuturor procurorilor din Ministerul Public cu care am lucrat timp de şase ani, ca procuror general: Vă mulţumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism! Vă mulţumesc pentru rezistenţa şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea! Vă mulţumesc că aţi mers înainte, indiferent cât de atacaţi am fost, indiferent cât de umiliţi am fost în faţa societăţii, în faţa familiilor noastre, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra!Am putut doar să sesizăm CSM, pentru apărarea adevărului.

- Cu toţii ştim că DNA, în ultimii 5 ani, a obţinut şi alte rezultate, care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi. Şi nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii! Procurori independenţi au făcut investigaţii faţă de persoane care erau de neatins. Indiferent de funcţia lor, indiferent de statutul social şi indiferent de averea pe care aceştia au deţinut-o. Am contribuit, prin anchetele noastre, la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei. Dragi colegi, ceea ce am reuşit să demonstrăm, în primul rând, a fost să arătăm că instituţiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal! Dar mai ales, da, corupţia poate fi înfrântă! Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere!

- Modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale ne arată că vor protecţie. Pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor. Nimic nu poate fi pus în balanţă pentru continuarea acestei lupte. După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA, vă spun: nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta, căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de procedură Penală, am făcut şi noi observaţii, a făcut şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii şi nu în ultimul rând, şi poate cel mai important, şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. Pledoaria noastră este, însă, pentru o legislaţie stabilă, pledoaria noastră este pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituţie matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile, indiferent de provocări. Aşa că, dragi colegi, nu abandonaţi, continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi!

- Le mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut în activitate. Le mulţumesc tuturor celor din sistemul judiciar, le mulţumesc tuturor partenerilor instituţionali din România, dar şi din străinătate.

- Şi în final, aş avea un mesaj pentru cetăţenii României şi pentru societatea din România: Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi!

 

"În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a amintit că, potrivit deciziei CCR, "preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi".

Preşedintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens, a precizat Dobrovolschi.

Potrivit purtătorului de cuvânt, şeful statului subliniază ca lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită.

Similare
RECOMANDĂRI