Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Laborator modern de hidroamelioraţii la Universitatea Agrară din Chişinău.

În Republica Moldova nu putem vorbi de o agricultură modernă fără un sistem de irigaţii pus la punct. Iar pentru asta e nevoie de specialişti bine pregătiţi. Tocmai de aceea, USAID a investit 2,5 milioane de lei pentru dotarea laboratorului de hidroamelioraţii de la Universitatea Agrară din Chişinău. Aparatele pe care învăţau studenţii erau vechi, din perioada sovietică.

Bucuroşi de noile echipamente primite, profesorii de la Universitatea de Stat le-au testat astăzi, în premieră, în faţa partenerilor de la USAID.

De aproape 25 de ani a fost nevoie ca instituţia de învăţământ superior să poată câştiga un grant de 2,5 milioane de lei pentru modernizarea laboratorului de hidroamelioraţii, vechi din anii ‘60.

Profesorii cred că aparatele depăşite, folosite la cursuri, i-au descurajat pe tineri să studieze pentru a deveni specialişti în irigaţii.
 
„Acum la moment sunt de ordinul zecilor de specialişti, dar ar fi de dorit să fie sute de specialişti”, a spus OLEG FRESINEAC, lector universitar, Universitatea Agrară
 
Laboratorul dispune acum de un aparat de sudură pentru conducte şi de echipament IT cu softuri specializate pentru proiectarea sistemelor de irigare şi testarea calităţii apei şi solului. Noua infrastructură va permite universităţii să pregătească specialişti înalt calificaţi pentru agricultură. Astfel, şi şansele lor de angajare vor creşte.
 
„Aici o să implicăm nu doar studenţi, ci şi speciaişti din Republică, ce vor face cunoştinţă cu echipamentul modern”, a declarat LIVIU VOLCONOVICI, rector, Universitatea Agrară
 
Şi studenţii s-au arătat încântaţi de noile aparate, pe care abia aşteaptă să le testeze. Ei spun că, până acum, cursurile erau mai mult teoretice iar practica se desfăşura cu dificultate, din cauza echipamentului uzat al laboratorului.
 
Anul trecut, tot cu sprijinul USAID, la Universitatea Agrară a fost amenajat şi un laborator apicol modern. În acest fel, conducerea instituţiei de învăţământ superior speră să atragă cât mai mulţi studenţi în domeniul agriculturii. Până acum, numărul lor a fost în continuă scădere.
 
Similare
RECOMANDĂRI