Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Crăciunul pe stil vechi, una dintre cele mai aşteptate sărbători pentru cei care respectă tradiţiile

Forfotă mare în gospodăriile din satele din Republica Modova, unde pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi sunt pe ultima sută de metri. La Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, Naşterea Domnului este una dintre cele mai aşteptate sărbători.

Familia Colţa respectă cu sfinţenie tradiţiile de Crăciun. În ajunul Naşterii Domnului, gospodina casei gătea de zor răciturile.

„Răcitura de pasăre şi picioruş de porc. Cred că degrabă o să fie gata”.

Familia Colţa a început pregătirile de Crăciun încă de acum o săptămână: „Miercuri am tăiat porcul cum sunt obiceiurile la noi, am făcut bucate, jumeri cum le zic moldovenii, am tochit porcul.  Am păstrat tradiţia şi cred că copiii mei o să meargă şi o să păstreze mai departe această tradiţie”.

Aşa cum cere tradiţia, Elena Colţa pune la cuptor crăciuneii şi colaci.

„Aşa Crăciunei am copt pentru casă, pentru biserică, împreună cu mama, cu ajutorul ei. Am copt pentru colindători colaci, avem mai mulţi şi cozonac de casă”.

„Primul crăciun care îl coacem îl punem la icoana lui Isus Hristos, a Maicii Domnului. Şi iată am copt şi pentru biserică, unde numaidecât duc crăciunei”, spune Maria Ostahi, bunica.

Familia Colţa are doi copii, aşa că de pe masa de sărbătoare nu lipsesc niciodată dulciurile. Gospodina casei îşi bucură odraslele cu o sumedenie de delicii.
 
„Eu aştept foarte mult seara de Crăciun deoarece pot pleca alături de prietenii mei cu colinda. În seara de Crăciun, Domnul s-a născut. Să ne bucurăm, laude să-i dăm”, spune Daniela.

În Republica Moldova, foarte multi credincioşi pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Naşterea Domnului pe stil vechi este cinstită de creştini după calendarul Iulian.
Similare
RECOMANDĂRI