ACTUALITATE

La iniţiativa PG, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ce fel de complete de judecată vor examina dosarele ce ţin de „furtul miliardului”

post-img

La iniţiativa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, susţinută de Consiliul Superior al Magistraturii, dosarele vizând ”furtul miliardului” vor fi examinate de două complete de judecători specializaţi, constituite la nivelul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

Mai exact, completele specializate vor examina infracţiunile economice, de corupţie şi cele conexe actelor de corupţie - infracţiuni comise în dauna sistemului bancar al Republicii Moldova, inclusiv cele săvârşite în legătură directă cu acestea.

Potrivit unei dispoziţii, emise în acest sens de către Preşedintele Judecătoriei Chişinău, din componenţa completelor vor face parte şase judecători, prevederile dispoziţiei fiind puse în executare începând cu 27 noiembrie 2020.

Documentul mai prevede că, dosarele a căror examinare a început într-un complet de judecată format anterior emiterii acestei dispoziţii, vor continua în acelaşi complet.

Amintim că, exact acum două luni, Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei care au dat curs acestei iniţiative.

În mod special, potrivit Procurorului General, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanţelor de mai bine de 5 ani. ”Societatea deja de mult timp aşteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului şi trebuie să intervenim ca lucrurile să se mişte, iar cei vinovaţi sa-şi primească pedepsele” – a menţionat Alexandr Stoianoglo.

În opinia Procurorului General, o asemenea stare de lucruri este de actualitate mai ales acum, când Procuratura Anticoruţie şi PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupţie şi conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal, generic numit ”furtul miliardului”.

Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent şi într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializaţi.