ACTUALITATE

La 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română, în oraşul Făleşti a fost inaugurat cimitirul eroilor români dezrobitori

La 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română, în oraşul Făleşti a fost inaugurat cimitirul eroilor români dezrobitori. Evenimentul a adunat personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului. Preoţi de la Mitropolia Basarabiei au oficiat slujba de sfinţire a cimitirului şi un parastas pentru eroii români care şi-au dat viaţa în 1943 în timpul luptelor duse împotriva armatei sovietice.

Slujba de sfinţire a cimitirului şi parastasul pentru eroii români au fost oficiate de un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului în frunte cu Episcopul de Bălţi Antonie.

PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Am oficiat slujba de sfinţire a acestei troiţe şi a acestei parcele cu aceste cruci, care este de fapt o recuperare a memoriei ostaşilor români căzuţi pentru dezrobirea Basarabiei”.

Opera comemorativă are forma unui cimitir şi este închinată eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Pe timpul puterii sovietice peste osemintele celor 299 de ostaşi români, înmormântaţi în cimitirul din Făleşti, a fost construit Liceul "Alexandr Puşkin".

Noile generaţii trebuie să cunoască despre aceste atrocităţi spune avocatul Iulian Rusanovschi, care e pasionat de istorie şi cultură şi a ajutat la restaurarea mai multor monumente din perioada României Mari.  

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: „Pentru a desfiinţa sau a distruge un neam este nevoie să-i furi bisericile, monumentele, limba şi istoria. Acest lucru s-a întâmplat în perioada bolşevică, acest lucru s-a întâmplat în perioada când au fost rase toate cimitirele Armatei Române, monumentele eroilor noştri, bisericile au fost demolate, iar acum pentru a putea reveni la memoria noastră ancestrală, la adevărul istoric este necesar de a renova, restabili aceste locuri de memorie”.

La eveniment au participat mai mulţi invitaţi speciali. Între ei s-a numărat şi Consulul General al României la Bălţi, Petrişor Ionel Dumitrescu.

PETRIŞOR IONEL DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălţi: „Este extrem de important ca o lecţie de istorie pentru viitorul generaţiilor următoare. Noi astăzi prin ceea ce am făcut, am dat cinste şi glorie memoriei ostaşilor şi le promitem că întotdeauna lecţiile lor le vom urma şi le vom duce la bun sfârşit pentru un viitor luminos”.

ANATOL PETRENCU, dr. hab. în ştiinţe istorice: „Militarii unde mureau, erau îngropaţi în cimitirele satelor. Aşa a fost un ordin. Şi atunci aici, în Făleşti, aici, unde suntem noi, era marginea localităţii, era un cimitir şi au fost îngropaţi, unde este acum clădirea liceului. Aşa au fost sovieticii, au dat cu buldozerele şi au ras tot”.

Locuitorii din Făleşti spun că ansamblul monumental închinat eroilor români care au luptat împotriva comunismului este o filă importantă din istorie.

Cimitirul de la Făleşti a fost construit pe locul în care în 1943 au fost înhumaţi peste 200 de basarabeni care şi-au dat viaţa pentru eliberarea Basarabiei du sub ocupaţia sovietică. Lucrările de construcţie şi amenajarea cimitirului au durat mai bine de un an şi au fost coordonate de Asociaţia Monumentum.