ACTUALITATE

La 77 de ani de când puterea sovietică a dat jos inscripţia în limba română de pe Palatul Naţional din Cernăuţi, aceasta fost pusă acum la loc de cinste

Adevărul istoric a triumfat la Cernăuţi. La 77 de ani de când puterea sovietică a dat jos inscripţia în limba română de pe Palatul Naţional din centrul oraşului, aceasta fost pusă acum la loc de cinste. Este un gest firesc ce ne reaminteşte şi mai mult de perioada în care Cernăuţiul era parte a României Mari.

Comunitatea română din Cernăuţi trăieşte în aceste zile un moment istoric. După aproape de 2 ani, timp în care conducerea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a întreprins nenumărate demersuri către oficialităţi, pe cladirea fostului Palat Naţional a fost reinstalată inscripţia istorică.

VITALIE ZÂGREA reporter TVR MOLDOVA: „Arhitectura orasului Cernauti mai pastreaza si azi amprentele din perioada austriaca, romaneasca, soviectica, ucraineana. Inscriptiile de  pe cladirile vechi din Cernauti au disparut demult, azi, autoritatile le permit societatilor nationale culturale sa reinstaleze inscriptiile de altadata pe casele lor natională”.

Palatul Naţional din Piaţa Centrală a oraşului a fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, ca să slujească guvernatorului Bucovinei. Clădirea a fost apoi transformată în hotel. Perioada de glorie a edificiului începe în 1900, când devine sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

 EUGEN PATRAŞ vicepreşedintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzaki, Cernăuţi: „Aici si-au avut sediu si alte societati, inclusiv societatea Junimea, Armonia, toate societatile romanesti care au fost dupa 1900. A fost un focar al cuturii romanesti”.

Clădirea are o mare importanţo spirituală pentru comunitatea românilor din zona Cernăuţi. În perioada României Mari, palatul national a fost vizitat de regi, politicieni sau oameni de cultură.

Odată cu instaurarea regimului totalitar comunist în oraş, Palatul a fost naţionalizat, iar inscripţia în limba română de pe frontispiciu a fost dată jos.

 DRAGOŞ OLARU istoric şi arhivist, Cernăuţi: „A fost pus pe aceasta cladire pana in 1940 cand au venit sovieticii  si l-au scos. A fost repus 1941 – 1944, iar in 44 a disparut. S-a infaptuit un adevar istoric”.

Conducerea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" speră că odată cu reinstalarea inscripţiei istorice, centrul Cernauţiului să-şi recapete gloria de altădată.

EUGEN PATRAŞ vicepreşedinte, Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzaki, Cernăuţi. „Sa ne amintim de timpurile trecute cand aici era un focar al culturii romanesti, anume in Palatul National al romanilor din Bucovina”.