ACTUALITATE

EXCLUSIV. Jurnalist de la Minsk: Beloruşii nu mai sunt pro-ruşi de mult

Vicepreşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Belarus, Barys Hareţki, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru www.tvrmoldova.md, despre situaţia din Belarus după alegerile din 9 august, urmate de proteste reprimate violent de forţele de ordine.

TVR MOLDOVA: Barys, bună ziua. Care este atmosfera din oraşele şi satele din Belarus?

Barys Haretski: Întreaga societate din Belarus a înţeles şi este sigură că Lukaşenko (nr. Alexandr Lukaşenko) nu a câştigat alegerile din 9 august. El, de fapt a pierdut şi mulţi oameni sunt revoltaţi de violenţa din partea forţelor de ordine, care a urmat după alegeri. La Minsk şi în alte oraşe din Belarus au loc zilnic proteste.  În unele zile sunt mai masive, în altele mai puţin. Sunt oaşe în care la proteste ies mai mulţi oameni decât în capitală. În linii mari, atmosfera de protest persistă.

TVR MOLDOVA: Oamenilor le mai este frică să mai iasă în stradă, sau după ce violenţa din partea organelor de forţă a scăzut, oamenii s-au liniştit?

Barys Haretski: Situaţia este diferită de la caz la caz. Sunt oameni cum ar fi tinerii care nu lucrează la fabrici şi uzine şi nu sunt legaţi de locurile lor de muncă. Ei au învins frica demult.  Chiar din primele zile, când violenţele au scăzut, aceşti oameni nu mai aveau frică. Vă dau un exemplu, începând cu ora 17-18, chiar pe sub geamurile oficiului nostru care se află la două staţii de metrou de centrul oraşului, grupuri mari de oameni cu drapele alb-roşu-alb se mişcă spre centru. În ceea ce ţine de oamenii care lucrează la fabrici, situaţia este diferită. Ei sunt supuşi unor presiuni mari. În primele zile, ei au ieşit la mitinguri, iar acum nu prea sunt entuziasmaţi să participe, deoarece sunt ameninţaţi. Acum au loc presiuni asupra clasei muncitoare.
 
TVR MOLDOVA: Grevele mai continuă, sau oamenii au revenit deja la locurile de muncă?

Barys Haretski: În Minsk grevele s-au sfârşit. Câteva zile au continuat grevele la cea mai mare carieră din Belarus, dar şi acolo s-au încheiat după presiuni din partea resurselor administrative. Este uşor să pui presiune pe oameni care depind de locul lor de muncă. Au fost publicate imagini video cu trupele speciale OMON care veneau la întreprinderi, iar oamenii erau ameninţaţi cu demiterea. Ei pot fi înţeleşi, deoarece oamenii au familii acasă, au nevoie de aceste locuri de muncă.
 
TVR MOLDOVA: Putem vorbi de scăderea entuziasmului revoluţionar în Belarus după ce forţele de ordine nu mai recurg la violenţă?

Barys Haretski: Pe parcursul acestei săptămâni, de câteva ori am ajuns la concluzia că atmosfera revoluţionară s-a redus, dar acţiunile din ultimele zile m-au convins că revoluţia nu s-a încheiat. Poate a ieşit doar primul abur, primul val de nemulţumiri, care erau legate de rezultatele alegerilor. În acelaşi timp, puterea alimentează nemulţumirea oamenilor prin declaraţiile războinice şi relansarea represaliilor punctuale pe la fabrici şi uzine. Ministerul Informaţiei a blocat mai multe surse mass-media şi site-uri ale unor instituţii social politice, cum ar fi Radio Free Europe, Radio Europa ş.a. Acest lucru a stârnit un val de nemulţumiri în rândul populaţiei. Acest lucru îl putem deduce dacă citim reacţiile care apar pe reţelele de socializare.
 
TVR MOLDOVA: Există discuţii despre o potenţială invadare sau intervenţie militară din partea Federaţiei Ruse. Cum reacţionează populaţia belarusă la aceste discuţii? În general, au loc discuţii în societate pe marginea acestui subiect?

Barys Haretski: Bineînţeles că acest subiect este discutat . Chiar din primele zile ale protestelor, pe canalele de telegram ale jurnaliştilor de investigaţie belaruşi au apărut informaţii, cu surse foto şi video, cu coloane de maşini militare care se mişcau dinspre Moscova şi Sankt-Peterburg către graniţele Belarusului. Oamenii şi-au pus întrebarea, dacă forţele noastre de ordine au tras în noi cu grenade acustice, fumigene şi gloanţe de cauciuc, atunci cum se vor comporta cu noi militarii ruşi? Nimeni nu are nici o iluzie. Aceste discuţii au devenit şi mai încinse când Alexandr Lukaşenko a anunţat că a invitat propagandişti de la Rusia Today la postul public de Televiziune , după ce mai mulţi jurnalişti de ai noştri şi-au dat demisia în semn de protest cu ceea ce se petrece în ţară. Acest subiect este discutat, toţi înţeleg că pericolul este real. Deocamdată, slavă Domnului acest lucru încă nu s-a întâmplat.
 
TVR MOLDOVA: Mulţi se întreabă: de unde atâta violenţă din partea forţelor de ordine? Până la urmă beloruşi băteau beloruşi.

Barys Haretski: Există deja dovezi video pe Internet, în care chiar colaboratorii organelor de forţă recunosc cum erau manipulaţi şi pregătiţi informaţional. Acest proces era în derulare de câteva luni. Lor li se propaga informaţii precum că cei care ies la protest sunt elemente criminale, revoluţionare, oameni care vor să preia puterea cu arma în mână. Aceşti oameni vor să ia independenţa beloruşilor. În plus, li s-a dat mână liberă la violenţă. Nimeni nici măcar nu a încercat să stopeze aceste violenţe faţă de cei reţinuţi. Este rezultatul zombării informaţionale. Li s-a spus: aceştia sunt terorişti. Vă puteţi da seama ce înceamnă să-i spui unui om din structurile de forţă că în faţa lui stau terorişti. Acestea sunt metodele de interacţiune cu teroriştii.
 
TVR MOLDOVA: Credeţi că Alexandr Lukaşenko va reuşi să mai stea încă un mandat, sau va trebui să plece?

Barys Haretski: Cinci ani e prea mult,. Se poate menţine pe moment, cum spunea el, chiar şi cu dinţii, dar nu cred că va putea să-şi ducă mandatul până la capăt. Societatea nu-l mai acceptă. Dacă anterior se discuta despre o rată de susţinere de 20-30% pentru Lukaşenko, atunci, după tot ce s-a petrecut în ultimele săptămâni, chiar şi oamenii apolitici s-au convins că alegerile au fost fraudate. El se poate menţine pe un termen scurt. Sunt sigur că societatea va exploda după orice şoc cât de mic, pe plan politic sau economic.
 
TVR MOLDOVA: Belarus este în uniune cu Rusia şi mai face parte din Uniunea Economică Euro-Asiatică (nr. Rusia-Belarus-Kazahstan). Poporul belorus este în continuare pro-Moscova, sau şi-a schimbat vectorul extern după tot ce se petrece pe teritoriul ţării în utlima perioadă?

Barys Haretski: Beloruşii nu mai sunt pro-ruşi deja de mult, încă din decembrie anul trecut, atunci când Moscova a început să facă presiuni asupra Minskului să accelereze procesele de integrare dintre cele două ţări. Atunci au avut loc proteste anti-integrare atât la Minsk cât şi în alte oraşe. Atunci chiar şi puterea de la Minsk, în persoana lui Alexandr Lukaşenko, spunea că suntem supuşi unor presiuni. El spunea că noi suntem pentru prietenie, dar nu pentru absorbţie. Acest lucru se transmitea şi pe canalele de televiziune şi radio de stat. Încă de atunci, mulţi dintre beloruşi s-au reorientat şi şi-au revăzut vectorul extern. Până atunci mai priveau Moscova ca pe o salvatoare, ca pe o forţă care ar putea veni şi l-ar putea schimba pe Lukaşenko. De atunci deja foarte mulţi şi-au întors opţiunile. Acum, după toate aceste zvonuri privind iminenţa unei intervenţii militare ruseşti, lucrurile se complică şi, mai mult, beloruşii devin anti-ruşi şi pro-europeni.
 
Interviu realizat de Constantin Uzdriş.