Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Judecătorul Ion Muruianu şi-a dat demisia

Judecătorul Ion Muruianu, cel care i-a numit "câini turbaţi" pe jurnalişti, şi-a dat demisia. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat cerere sa de eliberare din funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău. Tot astăzi, la şedinţă CSM a participat pentru prima dată în calitate de ministru al Justiţiei şi Sergiu Litvinenco. El a solicitat membrilor CSM să promoveze în funcţia de judecător doar oameni integri.

DOREL MUSTEAŢĂ, preşedinte interimar al CSM: „Cu 7 voturi pro, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotăreşte se acceptă cererea de demisie a domnului Ion Muruianu, judecător al Curţii de Apel Chişinău. Şi se propune preşedintelui Republicii Moldova eliberarea domnului Ion Murian din data de 12 iulie 2021”.

Membri Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat prin vot cererea magistratului Ion Muruianu de eliberare din funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău. Magistratul a împlinit 65 de ani si a fost în sistemul judecătoresc din anul 1990. Ion Muruianu este unul dintre judecătorii care au pierdut cele mai multe dosare la CEDO. El a ajuns în atenţia publică în 2010, când a încercat să dea toată responsabilitatea pentru gafele comise de sistemul judecătoresc pe seama jurnaliştilor, pe care i-a numit cităm - "câini turbaţi, periculoşi pentru societate".

Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie a magistratului Mihail Macar, de la Judecătoria Hânceşti şi a judecătorului Oleg Ciumaş, de la Judecătoria Bălţi. Ultimul a făcut parte din completul de judecători care, în 2015, a pronunţat sentinţa în dosarul vinătorii de la "Pădurea Domnească", la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt. În 2018, judecătorul Oleg Ciumaş, în timp ce se afla la volan, a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist de 21 de ani şi-a pierdut viaţa. Chiar dacă a fost pornită o cauză penală, magistratul şi-a continuat nestingherit activitatea. Din aceste motive, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a îndemnat Consiliului Superior al Magistraturii să promoveze oameni integri în funcţiile de judecător.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „În primul rând să încercăm să promovăm oamenii integri în funcţiile de judecători, pentru că de aici se porneşte totul şi avem situaţia care o avem şi acest element defenitoriu nu a fost determinat. MUSCĂ Chiar dacă aşteptăm acest vetting şi urmează să face o curăţire prin acest vetting, eu vreau să vă rog, să eficientizăm activitatea CSM-ului, a colegilor, a inspecţiei pentru ca să curăţim şi pe intern sistemul judecătoresc”.

Hotărârile CSM cu privire la aprobarea demisiilor urmează să fie transmise preşedintelui Maia Sandu.
Similare
RECOMANDĂRI