Japonia va susţine, în continuare, sectorul agroindustrial din Republica Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Japonia va susţine, în continuare, sectorul agroindustrial din Republica Moldova

Progresul derulării Proiectului de Modernizare a Tehnicii şi Echipamenteloor Agricole implementat de Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii; relansarea activităţii fabricii de peleţi din comuna Porumbeni, raionul Criuleni, ce a fost construită în 2015 în cadrul Proiectului „Utilizarea Eficientă a Combustibilului Solid din Biomasă” - sunt subiectele ce au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre conducerea MAIA şi E.S. Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova şi cu şeful Oficiului Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei, Satoshi Sugimoto.

Părţile au avut un shimb de opinii referitor la procesul de execuţie a proiectelor, au stabilit următoarele activităţi pentru valorificarea resurselor financiare din cadrul proiectelor şi au estimat necesarul de investiţii pentru finalizarea activităţilor.

Ministrul Viorel Gherciu a prezentat obiectivele ministerului pentru perioada 2022-2027, nominalizând: consolidarea potenţialului sectorului agricol rezilient la schimbările climatice; promovarea practicilor agricole inteligente, eficiente şi durabile; dezvoltarea pieţei locale şi sporirea potenţialului de export; susţinerea dezvoltării socioeconomice rurale sustenabile.

„Apreciem rezultatele colaborării dintre statele noastre. Japonia este un partener de încredere care susţine prin investiţii sectorul agricol. Fermierii beneficiază de o serie de avantaje în cadrul Proiectului de Modernizare a Tehnicii şi Echipamentelor Agricole. Astfel, aceştia pot procura tractoare şi ataşamente, combine de recoltare, echipamente şi utilaje, sisteme frigorifice, fiind scutiţi de dobânzile pentru finanţare, având posibilitate să beneficieze de finanţare a infrastructurii post-recoltare, iar accesarea resurselor financiare poate fi efectuată fără gaj”, a comunicat ministrul.

Cu referire la relansarea activităţii fabricii de peleţi din comuna Porumbeni, oficialii au discutat despre intervenţiile tehnice suplimentare necesare pentru realizarea dezideratului, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă din comunităţile rurale.

Similare
RECOMANDĂRI