ACTUALITATE

Iurie Perevoznic, unul dintre adjuncţii suspendaţi ai procurorului general, a anunţat că a demisionat

post-img

Iurie Perevonzic, unul din cei trei adjuncţi ai procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo a anunţat că a demisionat, relatează Ziarul de Gardă.

„La data de 7 octombrie am depus cerere de demisie din funcţia de adjunct al procurorului general. Pe 8 octombrie cererea a fost acceptată”, a anunţat el, potrivit sursei citate.

Perevoznic susţine că l-au determinat să demisioneze următoarele circumstanţe: imediat ce a fost adoptată hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor, pe 5 octombrie, în privinţa procurorului general, ministrul Justiţiei a plasat pe reţelele de socializare informaţia că odată cu suspendarea procurorului general, sunt suspendaţi şi adjuncţii Procuraturii Generale, prin efectul legii (art.18 alin.(4) din Legea art), recent modificată. Poziţia ministrului a fost preluată de preşedintele Comisiei juridice a Parlamentului, apoi de toată presa. Consider că acest anunţ şi celelalte acţiuni care au urmat au fost făcute pripit, fără a consulta legea. Ori, art. 18 din legea Procuraturii se referă la încetarea mandatului adjuncţilor în legătură cu încetarea mandatului PG, iar în cazul nostru este vorba de suspendarea mandatului, situaţie care cade sub incidenţa art. 55 alin.(2) din Legea Procuraturii. Norma de referinţă stabileşte că, în toate cazurile prevăzute de lege suspendarea procurorului (se referă şi la adjuncţii PG, care tot se atribuie la termenul procuror), are loc prin ordinul procurorului general, la propunerea CSP. Acest lucru nu s-a întâmplat în zilele ce au urmat (nici demers de la CSP şi nici ordin), lucru care este explicabil odată ce acei care acum deţin controlul asupra majorităţii în CSP s-au expus pe aceasta problemă – adică adjuncţii PG sunt suspendaţi prin efectul legii, poziţie pe care o consider contrară art. 55 al legii. Deoarece am fost înlăturat, la modul practic, de la tot ce se petrecea în instituţie, am considerat că unica soluţie este să-mi dau demisia, în caz contrar urma să-mi asum şi eu toate acţiunile şi consecinţele, făcând parte din conducerea Procuraturii, lucru pe care nu pot să mi-l permit. Ori evenimentele, aşa cum au derulat în aceste zile, m-au convins că am luat o decizie corectă, fiindcă nu împărtăşesc ce se întâmplă. Cu toate acestea, pe mine în continuare mă deranjează nu doar ilegalităţile în privinţa persoanelor implicate, ci şi autoritatea Procuraturii, care nu va spori dacă vor fi admise devieri de la normele legale.

Potrivit ministrului Justiţiei, odată cu decizia procurorului anticorupţie de a iniţia urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo, prin efectul legii cu privire la Procuratură sunt suspendaţi de drept şi adjuncţii procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roşioru şi Iurie Perevoznic.

Iurie Perevoznic activează în organele Procuraturii din anul 1993. În anii 2000 – 2003, a deţinut funcţia de procuror superior, şef-adjunct al secţiei supraveghere generală, ecologie şi minori, Procuratura Generală. În anii 2003 – 2008, Iurie Perevoznic a deţinut funcţia de avocat parlamentar în cadrul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova.