ACTUALITATE

Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român: Scrutinul electoral din 11 iulie este crucial pentru viitorul R. Moldova

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt cruciale pentru viitorul R. Moldova. De această opinie este Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român. În cadrul unei ediţii speciale de la TVR MOLDOVA, el a spus că R. Moldova este la o răscruce şi nu mai are timp de derapaje, zle căror consecinţele au fost simţite pe parcursul anilor.

„Cred că sunt cele mai importante alegeri pe care R. Moldova le-a organizat în ultimii 20 de ani. Sunt nişte alegeri cruciale pentru viitor, pentru că, în acest moment, eu cred că R. Moldova este la o răscruce şi nu mai are timp de experimente, nu mai are timp să bâjbâie, s-a bâjbâit destul în toată această perioadă din ultimii ani, au fost suficiente derapaje, s-a văzut foarte bine care sunt costurile acestor derapaje şi cum orbecuitul ăsta politic nu duce decât la corupţie, la sărăcie, la izolare internaţională. Cred că este momentul ca cetăţenii din R. Moldova să se gândească foarte serios cum vor să trăiască pentru că cum îşi vor aşterne aşa vor dormi. Eu vreau o R. Moldova modernă, cred că numai modernitatea poate să ofere, în primul rând, un nivel de prosperitate ridicat aşa cum oamenii de acolo (n.r. din R. Moldova) îl merită, cetăţenii R. Moldova merită să trăiască mai bine cum merită să trăiască mai bine orice om de pe planeta asta. În al doilea rând, doar modernitatea poate să ofere siguranţă personală şi aici uitaţi-vă că au apărut dimensiuni noi, apropo de virus, de pandemie, de această luptă pentru viaţa fiecărui om, luptă care nu se poate duce fără modernitate. Vaccinul înseamnă modernitate, vaccinul înseamnă unităţi moderne de producţie, înseamnă cercetare ştiinţifică, fără modernitate nu va exista siguranţă personală. Şi, nu în ultimul rând, modernitatea dă credibilitate internaţională”, a spus Iulian Fota.

„Aceste alegeri au loc după o perioadă aflată la guvernare a unor forţe politice care făţiş şi deschis au boicotat opiniile vecinilor noştri, relaţiile cu UE, cu vecinii din jur şi au considerat că relaţia cu Rusia este primordială, cea mai importantă. Acest lucru a prejudiciat foarte mult situaţia cetăţenilor din R. Moldova şi iată că acum este posibilitatea pentru prima oară după un asemenea îngheţ ca cetăţenii să spună mai clar ce doresc ei”, susţine Vasile Nedelciuc, deputat în primul Parlament al R. Moldova.
 
El s-a referit şi la şansele partidelor pro-europene de a crea o majoritate pro-europeană în Parlamentul de la Chişinău după scrutinul din 11 iulie.

„Va fi foarte greu. Şansa ca forţele pro-europene, pro-româneşti să aibă o majoritate în Parlament nu este prea mare, dar există o şansă dacă în această campanie mesajele celor care participă în jocul politic şi promovează acestea vor fi suficient de convingătoare, dacă vor fi arătate lucrurile care au fost făcute bine în Europa, în ţările vecine. Este nevoie de foarte multă muncă, de asemenea avem nevoie şi de sprijinul Occidentului în această perioadă pentru că mesajul de a da R. Moldova 600 de milioane deja este în favoarea celor care vor schimbarea. Rusia, de decenii foloseşte corupţia în zona fostului său teritoriu ca cel mai important instrument de cucerire şi de control”, a spus Vasile Nedelciuc.
 
„Aşteptările în Occident sunt ca R. Moldova să aibă un guvern pro-modernitate, pro-european, pro-occidental şi să aibă o majoritate pro-modernitate pentru că, în primul rând, aşa se poate asigura guvernarea unei ţări, nu poţi să guvernezi o ţară fracturată politic fără majorităţi clare în favoarea măcar ideilor fundamentale. Se doreşte combaterea corupţiei, păi ai nevoie de o majoritate în favoarea unei astfel de idei, se doreşte accelerarea dezvoltării economice şi deschiderea R. Moldova spre investiţii străine ai nevoie de o majoritate care să ia decizii în acest sens. Pe partea cealaltă, Rusia e clar că nu doreşte o majoritate pro-rusă că ştie că nu o poate obţine, dar nu vrea nici o majoritate pro-europeană, soluţia optimă pentru Moscova ar fi o chestie cârpită, într-o chestie cârpită Rusia ar avea suficiente pârghii să influenţeze în continuare R. Moldova şi se vede cu ochiul liber, R. Moldova este o ţară de frontieră, la frontiera fostei URSS, la frontiera Occidentului în acest moment, dacă ne uităm la zona de frontieră, Occidentul şi Rusia au atitudini foarte diferite, Rusia nu vrea întărirea frontierei pentru că Rusia, în continuare, se teme de frontieră, Rusia, în continuare, vrea o R. Moldovă slabă, săracă, o Ucraină slabă, săracă, o Georgie slabă, săracă. Rusia nu vrea întărirea frontierei. În schimb Occidentul, care priveşte altfel lucrurile, are tot interesul ca frontiera să fie la fel de prosperă, dezvoltată, stabilă, democratică ca şi centru pentru că în acest fel lucrurile sunt mai simple pentru toată lumea. Hai să ne gândim la noi ca la toată lumea: ce fel de lucruri vrem, am vrea nişte vecini care toată ziua fac scandal şi îşi bate soţia şi copii sau un vecin care ca şi noi este gospodar, politicos. Astea sunt opţiunile”, a mai afirmat Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român.