Iulian Chifu: Participarea la exerciţii militare este compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova
Sursa foto:Radio Chişinău Vizualizari:

Iulian Chifu: Participarea la exerciţii militare este compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova

Participarea la exerciţii militare şi pregătirea Armatei Naţionale este compatibilă cu neutralitatea Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de către directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, Iulian Chifu, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

În opinia analistului de politică externă, nu există niciun fel de incompatibilitate între statutul de ţară neutră şi participarea la exerciţii militare. Din contra, un stat neutru se apără cu propriile forţe, nu are acorduri internaţionale de alianţă care să-l apere.

Referindu-se la blocarea de către preşedintele Igor Dodon a participării militarilor moldoveni la exerciţiile militare din Ucraina, Iulian Chifu susţine că preşedintele şi consilierii lui ar trebui să ştie că în atribuţiile şefului statului intră şi componenta ce ţine de pregătirea armatei pentru apărare, de securitate şi de politică externă. 

„Ar trebui să ştie că acţiunile sale nu fac altceva decât să-l împingă în spaţiul în care, juridic vorbind, Igor Dodon poate fi încadrat şi la acţiuni de înaltă trădare, de încălcare a unor atribuţii şi la alte aspecte ale Codului penal care îl pot aduce în anumite posturi mai puţin avantajoase”, a spus el.

Chifu susţine că toată lumea ştie că Igor Dodon îşi asumă asemenea poziţie pentru a-şi cultiva într-un mod excesiv, chiar ostentativ, postura de preşedinte prorus, că e într-o campanie perpetuă: „Nu numai că încearcă să-şi extindă spaţiul său de atribuţii şi în alte zone, dar, în acelaşi timp, pe cele menţionate în Constituţie nu prea le îndeplineşte”.

Potrivit expertului, majoritatea parlamentară şi executivul ar trebui să balanseze situaţia şi să găsească soluţiile juridico-normative în raport cu Curtea Constituţională, în aşa fel încât să-l aducă pe Igor Dodon în condiţiile de a-şi executa atribuţiile.
 
Similare