ACTUALITATE

Istorici: Unirea R. Moldova cu România, posibilă prin dezvoltarea economică a celor două state, însemnând integrarea în marea familie europeană

Unirea Republicii Moldova cu România mai este posibilă doar prin dezvoltarea economică a celor două state şi ar fi, de fapt, o integrare în marea familie europeană. De această părere sunt istoricii de pe ambele maluri ale Prutului. Într-o dezbatere organizată de Institutul Pro-Vest, istoricul român Dorin Dobrincu şi istoricul basarabean Octavian Ţîcu au încercat să găsească cele mai bune căi spre reîntregirea neamului românesc..

Istoricul Octavian Ţîcu crede că atât timp cât Republica Moldova va oscila spre est sau vest lucrurile nu se vor stabiliza la nivel regional. 

OCTAVIAN ŢÎCU, istoric: "Eu cred că 30 de ani de Independenţă a Republicii Moldova au arătat partenerilor americani şi europeni că în interiorul republicii nu există capacităţi si soluţii ca să contrapunem acestui război hibrid pe care Rusia il poartă şi care destabilizează profund R. Moldova. Aici trebuie de avut o viziune mult mai extinsă şi nu este vorba de o perspectivă românească asupra reintegrării R. Moldova ci de o perspectivă europeană regională în care România să îşi asume responsabilitatea ca o rezolvare definitivă a dosarului Republica Moldova". 

Conexiunea economică ar fi cea mai sigură cale de reintegrare a celor două state. Începând de la conectare energetică şi autostrada Unirii. 

DORIN DOBRINCU, istoric: "Aceasta ar fi si o mişcare inteligentă de a întărire a legăturilor economice şi ar fi si un beneficiu cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Ştiţi foarte bine că schimbul, comerţul ajută foarte mult la cunoaşterea oamenilor între ei la alungarea fricilor bazate pe experienţele din trecut baze epe fapte reale sau inventate. Deci cheia până la urmă pentru a schimba lucrurile în mare măsură ţine de dezvoltare". 

Un lucru este cert, Unirea nu se va produce mecanic, ea va trebui  negociată. Asta nu se va întâmpla până când nu va fi voinţă politică pe ambele maluri ale Prutului. 

DORIN DOBRINCU, istoric: "La nivelul cetăţenilor români care sunt cel puţin cât de cât informaţi sunt unii care evident ar vrea o repetare a anului 1918 crezând că asta e un fel de mecanică că ce s-a întâmplat atunci se poate întâmpla şi astăzi. Dacă voinţa majorităţii cetăţenilor de la est de Prut de integrare intr-o formă sau alta e in România fie în UE deşi asta pare un desiderata tot mai îndepărtat asta se va întâmpla indiferent ce vor vrea unii sau alţii ştim însă că lucrurile sunt mult mai complicate MUSCĂ iar Republica Moldova are foarte mulţi oameni foarte multe structuri interesate să rămână într-o stare precum cea de acum". 

OCTAVIAN ŢÎCU, istoric: "Cum vom realiza acest act de Unire din puctul meu de vedere el trebuie să fie unul rapid care să producă imediat integrarea R. Moldova în România pentru că orice ezitare, autonomie confederaţie, va fi un absolut dăunătoare şi va destabiliza nu doar R. Moldova dar şi România în sine. Asta e şi o mare ezitare din partea României este pericolul destabilizării în general". 

O schimbare de frontiere nu va fi posibilă prea curând. 

DORIN DOBRINCU, istoric: "Realitatea geopolitică, realitatea internă şi din R. Moldova şi din România nu mă încurajează să cred în aşa ceva. Dar dacă s-ar întâmpla evident că nu va mai fi repetare lui 1918 măcar şi pentru că R. Moldova cu toate problemele ei cu toate aspectele de stat semi eşuat are totuţi o conştiinţă de sine şi o clasă coruptă extrem de coruptă şi interese locale care o fac pregătit cu un timp de federare cu România".

Ultimele sondaje arată că 33% dintre cetăţenii Republici Moldova ar vota pentru unirea cu România. În România, ideea unirii este susţinută de 73,7% dintre români. Ponderea cetăţenilor din dreapta şi din stânga Prutului care ar vota pentru reîntregirea celor două state creşte de la an la an.