ACTUALITATE

Istorici: Unii basarabeni deportaţi erau abonaţi la ziare româneşti în timpul Uniunii Sovietice

post-img

Oamenii deportaţi au ţinut foarte mult la valorile naţionale. Potrivit istoricului Ion Leaşcenco, în timpul expediţiilor în Siberia au întâlnit persoane care pe vremea Uniunii Sovietice cumpărau cărţi în limba română şi erau abonaţi la ziare româneşti. Istoricul a făcut declaraţiile în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

Autorii documentarului "Expediţiile memoriei. Siberia. Krasnoyarsk" au reconstituit poveştile deportaţilor.

„Prin intermediul acestor expediţii, am scos poate şi cutuma aceasta că doar etnicii românii au avut de suferit din urma acestor deportări. Am avut ocazia să o întâlnim pe nepoata unui deportat dintr-o familie de ruşi lipoveni care au fost deportaţi de aici din Chişinău. Fiind din Basarabia, ruşi lipoveni, în timpul Uniunii Sovietice, cumpărau cărţi în limba română, erau abonaţi la ziarul L'Humanité, la reviste din România şi la revista Nistru. Aveau corespondenţe în limba română cu cineva de la Chişinău şi din România. Am descoperit că o parte dintr-o familie din satul Izâcan chiar a reuşit să ajungă, în anii 80’, la Chişinău, şi să-şi găsească rudele lor din România. A fost un sacrificiu foarte mare, o încercare complicată pe atunci,” a declarat istoricul şi unul dintre autorii documentarului.  

La emisiune a participat şi regizoarea filmului, Violeta Gorgos, care crede că aceste expediţii sunt importante atât pentru cei de aici, cât şi pentru cei de acolo. „Dincolo de schimbările care s-au produs este important ca cei de acolo să ştie că cineva de acasă se interesează de ei. Siberia nu mai e cea de gheaţă pe care o ştim noi - au îmblânzit-o basarabenii.”
 
Ieri a avut loc premiera filmului "Expediţiile Memoriei. Siberia. Krasnoyarsk", la Chişinău. Documentarul relatează poveştile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, deportaţi în regiunea Krasnoyarsk, şi ale urmaşilor acestora.