Istoric. Succesorul de drept al Ţării Moldovei este România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istoric. Succesorul de drept al Ţării Moldovei este România

Basarabia şi populaţia din Basarabia nu a întrunit în cadrul Imperiului Rus niciun element de suveranitate, întreaga putere a rămas de partea Principatelor Moldovei şi prin Unirea de la 1859 acele două suveranităţi au format statul modern român care îl avem şi astăzi, deci succesorul de drept al Ţării Moldovei este România. De această părere este istoricul Ion Negrei, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Succesor te poţi numi doar atunci când în drept juridic şi în drept etnic-istoric faci parte componentă dintr-un tot întreg. Un tot întreg a fost cândva Ţara Moldovei cu capitalele peste Prut, nicidecum  populaţia din stânga Nistrului nu poate fi considerată o entitate, poate fi considerată o parte a unei entităţi, şi folclorul nostru, toată literatura clasică deplâng râul Prut, nefiind un râu de graniţă sau unul intern, ci un râu despărţitor de neam şi de limbă,” a declarat istoricul Vlad Mischevca, un alt invitat în cadrul emisiunii.

Ieri 16 mai s-au împlinet 206 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, când la la Bucureşti a fost semnat tratatul de pace dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Rus, ca urmare a războiului purtat pe teritoriul Principatelor Moldova şi Muntenia (1806-1812). Zi în care Basarabia era anexată pentru prima dată de Rusia.
Similare
RECOMANDĂRI