Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istoric, despre atacul Ambasadei Rusiei la adresa Ambasadei României: Este continuarea unei linii ideologice pe care Kremlinul demult o propagă

Ambasada Federaţiei Ruse şi cea a României din Republica Moldova şi-au aruncat una alteia replici mai puţin diplomatice. Mărul discordiei este eliberarea teritoriului Basarabiei din anul 1941. Totul a început de la o declaraţie a ambasadorului român la Chişinău, excelenţa sa Daniel Ioniţă, care a făcut referire la vitejia eroilor români. Declaraţia a fost dur criticată de Ambasada Rusiei in Republica Moldova.

Declaraţia care i-a iritat pe oficialii ambasadei Federaţiei Ruse este următoarea:

Declaraţia Excelenţei Sale Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova: „Generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

După 3 zile de la această declaraţie, Ambasada Rusiei în Republica Moldova vine cu o replica şi îi acuză pe oficialii români de cinism. zÎn plus, susţin că ostaşii români ar fi fost cotropitori şi nu eliberatori.

Declaraţia Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova: „Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu locuitori din Moldova - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin "lupta pentru reunificare". Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o "luptă pentru reunificare"? Sau poate, "lupta pentru reunificare" este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”.

Ulterior, Ambasada României în Republica Moldova a venit cu o reacţie.

Reacţia Ambasadei României în Republica Moldova:  „Transformarea memoriei militarilor căzuţi la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtaşi. Nu dorim să ne lăsăm atraşi în polemici lansate provocator în spaţiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere ştiinţific în ceea ce priveşte studiul, înţelegerea şi predarea istoriei, cât şi din punctul de vedere al asumării şi condamnării publice a ororilor trecutului şi este apreciată la nivel european şi internaţional pentru demersurile numeroase şi concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educaţie şi cercetare privind Holocaustul şi comemorarea victimelor Holocaustului.

De cealaltă parte, nici istoricii nu le dau dreptate diplomaţilor ruşi de la Chişinău şi că s-a distorsionat adevărul istoric despre campania de eliberare a Basarabiei de către armata română în 1941 ca un act de agresiune al URSS.

ION VARTA, istoric: „După acea agresiune militară săvârşită de Stalin, agresează un stat suveran independent şi invadează cu armata sa, iar armata română în iunie 41 nu face altceva decât eliberează aceste teritorii şi populaţie care a trecut printr-un calvar. Doar într-un an de zile am avut parte de deportările din iunie 41, mobilizări la munci forţate, asasinări în masă, condamnări la ani grei de închisoare, lagăre de concentrare. Deci, tot a fost curmat ca urmare a misiunii salvatoare a armatei române care s-a declanşat în zilele din iunie 41”.

Analiştii politici cred că acest scandal diplomatic iscat de partea rusă are scopul de a favoriza un anumit concurent electoral.  

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Acest război diplomatic pe care l-a declanşat diplomaţia rusă de la Chişinău este nimic altceva decât continuarea unei linii ideologice pe care Kremlinul demult o propagă. Unicul lucru la care ar trebui să atragem atenţia este timpul ales de Ambasada Rusiei pentru a face această declaraţie. Ea este legată de campania electorală. Această declaraţie poate fi calificată ca un amestec în campania electorală în Republica Moldova, chiar dacă la suprafaţă acest lucru este cumva camuflat”.

Vă reamintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din satul Mana, raionul Orhei, un ceremonial militar-religios dedicat sărbătoririi Zilei Armatei Române. Cei prezenţi au menţionat că sacrificiul suprem al eroilor români nu trebuie uitat nicicând.
Similare
RECOMANDĂRI