Îşi va da demisa Harunjen sau nu, ce spune procurorul general
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Îşi va da demisa Harunjen sau nu, ce spune procurorul general

Eduard Harunjen a spus că prin demisia lui nu se va rezolva nimic, deoarece după plecarea lui, interimatul îl va prelua unul din adjuncţii săi, aşa că cei care vor să îl demită nu vor obţine nimic. Procurorul general consideră că în acest moment prin legea pe care o propune Parlamentul se vrea politizarea instituţiei. Harunjen a spus că au sesizat deja câteva instituţii internaţionale despre acest lucru. Harunjen spune că este gata să plece din funcţie, dar nu în felul în care i se cere acum, nu prin presiune.

"Cum credeţi câţi procurori generali şi-au finalizat mandatul Constituţional, niciunul, de ce? Mereu când au fost demiteri iniţiativa venea din zona politicului.
Pentru o instituţie schimbarea procurorului general înseamnă schimbarea la tot staful conducerii procuraturii. Aşa cum politicianul din funcţia pe care o obţine îşi vrea un procuror al său, aşa şi procurorul general îşi vrea oamenii săi. Şi în perioada când legea nu prevedea concursuri pentru ocuparea acestei funcţii, mergea o schimbare totală, asta este o catastrofă pentru o scurtă perioadă de timp pentru procuratură.

Lucrurile se opresc, toţi aşteaptă în ce funcţii vor fi puşi, asta însemnă şi altceva, când procurori singuri încep a lua contact cu diferite persoane din spaţiul politic, pentru a putea schimba starea de lucru, iată asta însemnă procuratura politizată. Aşa ceva nu se întâmplă în nici într-un stat din Europa, orice schimbare de politic nu trebuie să atingă nici într-un fel Procuratura", a declarat Harunjen în platou emisiunii Puterea a Patra.
 
Procurorul general susţine că el încă nu a fost demis pentru că politicienii nu au instrumente pentru a face aceasta. "De la ultima lege a procuraturii a fost stabilit un mecanism clar şi a luat acel instrument din mâna politicului cu care putea să îşi schimbe procurorul după bunul plac."

"Să admitem ipotetic că eu astăzi depun cererea de demisie, după lege se numeşte interimar pe unul din adjuncţii mei, ce se schimbă? Ce obţine factorul politic astăzi? Nimic!"

Harunjen declară că guvernarea vrea acum să promoveze o lege a procuraturii nouă, "să o ajusteze astfel încât să poată să se implice în schimbarea procurorului general. "Potrivit lui această lege trebuie să treacă un traseu lung, chiar dacă se vrea să fie adopată, să treacă prin lupa instituţiilor internaţionale."

Privind petiţia care fost iniţiată de către societatea civilă prin care îi cere procurorului demisia acesta spune că ar fi plătită şi că intreţinerea acestei pagini costă, procurorul s-a întrebat cine ar da bani pentru ea.

Această petiţie a venit ca răspuns la faptul că Harunjen a spus că nu a auzit ca oamenii din societate să-i ceară demisia şi de aceea nu va demisiona binevol
Similare
RECOMANDĂRI