Vizita recentă a preşedintelui României Klaus Iohannis a fost una politică şi „nu prea a avut conţinut”. De această părere este premierul în exerciţiu Ion Chicu, invitat la o ediţie specială la TVR MOLDOVA.
În cadrul emisiunii, Ion Chicu a explicat de ce acesta, în calitate de premier, nu a avut o întrevedere cu Klaus Iohannis:
„Nu a fost ieri întrevedere (n.r. cu preşedintele României), nu a fost solicitată. Cu atât mai mult că a fost tot o vizită politică, ea nu prea a avut conţinut, a fost aşa un semnal de susţinere, pentru care îi mulţumim domnului Klaus Iohhanis, dar asta a fost realitatea”.
De asemenea, Ion Chicu a fost întrebat de ce nu a avut vreo întrevedere pe durata mandatului său cu preşedintele român. Acesta dă vina pe faptul că fostul Guvern de la Bucureşti au făcut „imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova”, declarându-şi susţinerea pentru candidatura Maiei Sandu la prezidenţiale:
„Nu am avut pe durata mandatului întrevederi, deşi a fost pandemie, cu partea guvernamentală română decât vizita ministrului Aurescu la Chişinău. Nu au avut loc aceste întrevederi, cred eu, în primul rând, din cauza poziţiei Guvernului României şi a autorităţilor române pentru că au fost foarte clar angajate politic, dar, totodată, dialogul a fost păstrat, s-a discutat, eu cred că nu au fost probleme în această perioadă. Au fost foarte părtinitori în campania electorală, era evident pe cine susţin, cum susţin, au depus toate eforturile. Asta este, într-adevăr, imixtiune în treburile interne ale R. Moldova, dar noi suntem parteneri strategici, state care care avem o prietenie extraordnară şi trebuie să dezvoltăm aceste lucrur, dar este evident lucru şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume – a fost imixtiune în treburile interne ale R. Moldova”.
Totuşi, Ion Chicu mulţumeşte autorităţilor României şi Guvernului statului român pentru suportul care l-a oferit Republicii Moldova şi spune că delcaraţiile critice la adresa conducerii din R. Moldova le-a „trecut cu vederea”.
„Pentru noi contează poporul, nu cei care au venit vremelnic, pe un an, ca mine sau ca Ludovic Orban, care tot a venit pentru un an. (...) Noi, în general, trebuie să lăsăm opiniile politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului, pentru că poporul în aşa mod consolidează relaţile că nu depind acestea de politicieni. Prietenia, frăţia între R. Moldova şi România nu mai este ceva care ar depinde de politicieni, este un proces ireversibil şi trebuie să ne felicităm cu acest lucru”.