Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu spune că pun că situaţia în ce priveşte infectările cu coronavirus este sub control

Chiar dacă Republica Moldova înregistrează, încă, un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus, comparativ cu alte state având acelaşi număr de locuitori, autorităţile au situaţia sub control şi nu e nevoie de prelungirea stării de urgenţă, afirmă premierul ţării. Mai mult, Ion Chicu susţine că acum sistemul medical este mult mai bine pregătit pentru a face faţă unui eventual val doi de infecţii, despre care spune că ar putea apărea din octombrie.

După mai bine de două luni, premierului Ion Chicu a organizat astăzi o conferinţă de presă la care au putut participa ziariştii. Oficialul a făcut o dare de seamă a activităţii executivului pe perioada stării de urgenţă, care s-a încheiat pe 15 mai. În opinia lui, pademia de coronavirus din Republica Moldova este sub control, datorită restricţiilor care impuse de autorităţi.

„Datele comparative din toată lumea arată că, nu a fost cel mai rău la noi. Este meritul exclusiv al medicilor, cetăţenilor care sau conformat. Toate aceste acţiuni au contribuit la menţirea situaţiei sub control. Actualemente, numărul total de cazuri active este gestionabil de către sistemul medical. Deci, noi nu mai avem riscul pe care îl aveam la începutul lunii aprilie că o să fei colaps în sistem”, a spus Ion Chicu

Premierul a anunţat că un nou val de infecţie cu noul coronavirus ar putea să apară din luna octombrie. Ion Chicu dă asigurări că sistemul medical este acum gata să facă faţă unui număr mare de îmbolnăviri.

„Noi am prevăzut un fond suplimentar de 300 de milioane de lei, care poate fi prin decizia Guvernului orientat sau alocat pentru procurări de medicamente, echipamente. La moment, noi avem suficiente teste din acele 80 de mii care au venit cu o cursă charter şi inclusiv donaţii. Cred că acum în stoc mai avem minimun vreo 80 de mii”, a spus Ion Chicu.

Premierul a vorbit şi despre măsurile economice şi sociale pe care Guvernul le-a luat în perioada stării de urgenţă.

„Am amânat achitări de impozite, declaraţii şi multe altele. Programe de susţinere directă a activităţii de întreprinzător. Vă amintiţi că am acordat subvenţii salarilor în cadrul şomajului tehnic în perioda stării de urgenţă, acestea sunt 300 de milioane, agenţii economici încă se adreasează”, a precizat premierul.

Menţionăm că după ce s-a încheiat starea de urgenţă am intrat în stare de urgenţă în sănătate publică, ce va dura până la 30 iunie 2020.
Similare
RECOMANDĂRI