Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu: Am mobilizat şi studenţii de la medicină şi rezidenţii. Capacităţile sistemului medical sunt la limită

Premierul Ion Chicu trage alarma şi spune că sistemul medical este la limită. Numărul de medici şi asistenţi este insuficient iar cei ce muncesc acum in spitale sunt suprasolicitaţi. Autorităţile sunt îngrijorate de faptul că în Chişinău situaţia epidemiologică este foarte gravă şi continuă să crească numărul de cazuri grave.

După aproape nouă luni de la confirmarea noului tip de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, sistemul medical a ajuns la limita capacităţilor sale.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din păcate personal altul decât avem, nu avem de unde lua. Noi am mobilizat şi studenţii de la medicină şi rezidenţii. Capacităţile sistemului medical sunt la limită şi posibilităţi de extindere nu avem, spaţii, săli mai găsim, dar nu mai sunt deja resurse umane.”

Acum sunt înregistrate peste 10 mii de cazuri active de coronavirus în Republica Moldova. Cea mai gravă situaţie este în Chişinău. Toate cele 1042 de paturi disponibile sunt ocupate.

TATIANA BUCEARSCHI, şef Direcţia Asistenţă Socială şi Sănătate, Chişinău: „Sunt activate staţionar 69 de paturi la Moldexpo, din păcate spitalele atât republicane cât şi municitape lu au la moment locuri şi de aceea au activat managerul instituţiei Sf. Treime, a activat 65 de paturi la Sfânta Treime”.

În această săptămână, vor fi create încă 200 de locuri pentru internarea pacienţilor cu COVID-19.

BORIS GÎLCĂ, şef adjunct, Direcţia Asistenţă Socială şi Sănătate Chişinău: „Avem sarcina să pregătim 130 de paturi de la spitalul de Ftiziopneumologie, activăm primul bloc împreună cu ministerul ca să putem interna pacienţi cu COVID. Conducerea spitalului de la SF. Treime au sarcina de a pregăti în săptămâna aceasta încă o sută de paturi”.

În ultima săptămână media zilnică a îmbolnăvirilor a fost de peste o mie.
Similare
RECOMANDĂRI