Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis: Este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL. Luni, cel târziu marţi voi desemna un premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că ”luni, cel târziu marţi” va desemna un nou prim-ministru. El a ţinut să precizeze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD” pentru şefia Guvernului.

Declaraţii Klaus Iohannis:

-Azi am convocat prima rundă de negocieri

- PSD a confirmat ca nu a învăţat nimic. Au lipsit de la consultări, adică au chiulit.

- Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă.

- Orice zi în plus cu acest guvern interimar PSD-ist este o zi pierdută pentru români.

-Acest lucru l-am spus tuturor participanţilor, eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta o altă soluţie decât un guvern politic.

- PNL a spus clar şi răspicat că este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijin într-o formă sau alta o astfel de abordare Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL.

-În afară de faptul că trebuie înlocuit guvernul Dăncilă avem nevoie urgent de un guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidenţiale, un guvern care să asigure bugetul.

- E nevoie de un guvern care pregăteşte bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, e nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019.

- În acest context, e important de subliniat şi avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un guvern, urgent, care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie

- Vreau să spun foarte clar că nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a PSD.

- Consultările de azi (vineri - n.r.) vor fi continuate luni, poate chiar şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie de făcut.

- Eu intenţionez să fac parte repede o desemnare Luni, cel târziu marţi voi desemna un premier care veni în Parlament cu o propunere de guvern.

- Nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare

-Alegerile anticipate. Am declarat şi ieri şi pot declara şi azi, personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, aş putea spune că chiar inhibă,

-  În Constituţie spune foarte clar – se poate dizolva Parlamentul, dacă două propuneri de premier sau de guvern succesive pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu.

- Sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie onestă, aşezată, corectă cu toate partidele politice să găsim o soluţie.

-Dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face imediat în perioada următoarea, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat şi ar rămână în funcţie până s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică în primăvară.

- Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-un haos de nedescris

Similare
RECOMANDĂRI