Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Investiţii europene la Leova. Peste 15 mii de gospodării din raion vor avea acces la apă potabilă

Peste 15 mii de gospodării din raionul Leova au, în sfârşit, acces la apă potabilă. În oraş a fost construită o nouă staţie de pompare şi a fost renovată staţia de tratare. Sistemul de alimentare a fost şi el extins pentru a ajunge la cât mai mulţi cetăţeni. Proiectul a fost finanţat de Guvernul Germaniei, care a oferit peste 54 de milioane de lei.

Reţeaua de alimentare cu apă Leova - Iargara a fost finalizată anul trecut şi are o lungime de aproape 23 de km.
 
A fost nevoie şi de o nouă staţie de pompare, care poate aproviziona cu apă potabilă peste 50 de mii de locuitori. 

„Noi am asigurat localităţile cheie, dacă observaţi, cu apă potabilă. În Leova îs 10 mii de locuitorii, în Erara 5 mii, asta constituie în jur de 25 -30 % din populaţia raionului, dar cu perspectiva de extindere pe întreg raionul, a spus VALERIU PORUBIN, manager de proiect.

Pentru ca apa să fie de calitate, s-a renovat şi staţia de tratare.
 
„Apa în Leova se tratează pe bază de hipoclorit de sodiu. Este o substanţă mai puin nocivă de cât azotul activ, care se folosea anterior. Oraşul Leova fiind unul dinre primele din Republica Moldova care face tratarea cu hipoclorit, adică e sare de bucătărie supusă la un anumit proces fizic”, a declarat Valeriu Porubin.

Valoarea totală a proiectului este de 64 de milioane lei. Guvernul Germaniei a oferit peste 54 de milioane de lei, Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională a alocat aproape 9 milioane, iar Consiliul Raional un milion de lei.

„Graţie acestui proiect, oamenii din oraşul Leova pot să beneficieze de apă potabilă de calitate. Totodată, există posibilitatea ca acest proiect să fie extins pe întreg teritoriul raionului”, a spus Excelenţa Sa ANGELA GANNINGER, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană va contribui la extinderea reţele de aprovizionare cu apă şi în alte localităţi din raionul Leova, ca cât mai mulţi oameni de aici să aibă o viaţă mai bună”, a declarat Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova.

În prezent, în raionul Leova, se lucrează la extinderea reţelei de aprovizionare cu apă. Lucrările se fac cu ajutorul financiar al autorităţilor locale dar şi cu suportul Uniunii Europene.
 
Similare
RECOMANDĂRI