ACTUALITATE

Investigaţie ZdG: Vlad Plahotniuc, beneficiarul a zeci de milioane de dolari, în urma unor contracte cu Metalferos

post-img

Vladimir Plahotniuc, fostul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, anunţat în căutare de organele de drept de la Chişinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puţin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acţiuni în care statul deţine pachetul majoritar.

Potrivit unei invgestigaţii a jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă, banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deţinea funcţii publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declaraţiile de avere şi interese ale fostului politician. 

Organele de drept deţin aceleaşi documente pe care ZdG le-a analizat. Dar, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanţe, care duc şi spre urmele unui deputat din actuala coaliţie majoritară din Parlament, rămâne pe masa procurorilor. 

Guvernul a anunţat că, la mijlocul lunii august, va scoate la vânzare cota de 78,28% deţinută de stat prin intermediul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) în cadrul Metalferos, societate pe acţiuni a cărei activitate se rezumă la achiziţionarea, prelucrarea şi comercializarea deşeurilor de metale feroase şi neferoase.

Privatizarea Metalferos se va produce însă în contextul în care organele de drept nu au răspuns încă la întrebările legate de beneficiarii schemelor din ultimele decenii care au bântuit întreprinderea şi au delapidat-o de zeci de milioane de dolari.

În ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ţinta unor acuzaţii de corupţie, fiind afiliată în ultimii ani cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc şi oameni din anturajul său. ZdG a obţinut şi a analizat zeci de documente care confirmă multiple acuzaţii care au însoţit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate şi de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate. 

Citeşte înreaga investigaţie pe zdg.md.