Întrevedere cu Daniel Ioniţă: Ion Chicu spune că declaraţiile sale au fost catalogate „neîntemeiat” drept denigrătoare în adresa României
Sursa foto:Ion Chicu/Facebook Vizualizari:

Întrevedere cu Daniel Ioniţă: Ion Chicu spune că declaraţiile sale au fost catalogate „neîntemeiat” drept denigrătoare în adresa României

Comentariul său de pe reţelele de socializare a fost catalogat, „în mod absolut neîntemeiat şi eronat”, drept denigrător în adresa României. Cel puţin asta a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu Excelenţa Sa Ambasadorul României în R. Moldova Daniel Ioniţă.

„Am tot respectul şi admiraţia pentru poporul român, care ca şi cetăţenii din Republica Moldova merită o viaţă cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluţionarea problemelor în propria ţară”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook. 

Totuşi, premierul spune că „acţiunile bazate pe preferinţele politice ale exponenţilor partidelor aflate la putere într-un moment dat la Bucureşti sau Chişinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanţă a unui guvern sau altuia, nu-şi pot avea locul în relaţiile şi dialogul dintre două ţări prietene”.

De asemenea, Chicu mai scrie pe pagina sa de Facebook că în cadrul discuţiei a reiterat gratitudinea  faţă de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19: „Acest suport a fost propus şi a venit de la români pentru moldoveni necondiţionat, reconfirmând relaţiile prieteneşti dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului”. 

Cei doi oficiali au mai discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România: „Acest parteneriat dintre două state independente şi suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc şi nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul”, scrie Chicu.

„Republica Moldova şi România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, care trăiesc în aceste două ţări. Cred că cele mai mari restanţe în acest sens sunt la capitolul combaterea corupţiei, flagel care afectează enorm concetăţenii mei din ambele ţări. Despre amploarea acestui fenomen relatează organizaţii internaţionale de specialitate, ambasadori acreditaţi în ambele capitale, Uniunea Europeană, etc.În cadrul întrevederii i-am mulţumit Domnului Ambasador pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene. Totodată, am subliniat faptul, că raportarea şi aprecierea progresului pe agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se face în strictă concordanţă cu mecanismele de raportare agreate la momentul semnării Acordului de Asociere în 2014. Autorităţile Republicii Moldova raportează despre progresele/eşecurile înregistrate pe această agendă exclusiv structurilor europene”, mai scrie Ion Chicu.

Similare
RECOMANDĂRI