ACTUALITATE

Întrevedere bilaterală între viceprim-ministrul Cristina Lesnic şi şeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch

post-img

O întrevedere oficială a avut loc astăzi între viceprim-ministrul,Cristina Lesnic şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, pe marginea unei liste ample de subiecte.

Un subiect sensibil abordat în cadrul discuţiilor purtate a vizat deplasarea, astăzi, a patru vehicule de la Tiraspol în direcţia depozitului de muniţii Cobasna după ce o notificare târzie a fost recepţionată de comandamentul de militari, iar autorităţile moldoveneşti nu au acceptat. Potrivit notificării recepţionate în data de 28 octombrie a.c., o coloană de 7 vehicule urma să se deplaseze pe itinerarul Tiraspol-Cobasna-Tiraspol în perioada 29-30 octombrie curent. Despre fixarea acestor evenimente a fost informată Misiunea OSCE.

Astăzi, se desfăşoară şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control, care se încearcă a fi condusă de câteva săptămâni de către delegaţia Republicii Moldova în contextul mai multor incidente ce ţin de problematica drepturilor omului, multiplicarea acţiunilor destabilizatoare, precum şi alte aspecte relevante.

O problemă stringentă pusă în discuţie s-a referit la cazul persoanelor răpite în perioada 7-8 octombrie curent, precum şi la situaţia celor două persoane care continuă să rămână în detenţie, precum şi necesitatea de a le asigura dreptul la asistenţă medicală, asistenţă juridică şi întrevederea cu rudele sale ca acţiuni primare, iar ca finalitate eliberarea acestora. Aceste acţiuni au fost condamnate de mai multe state-membre ale OSCE în cadrul reuniunilor Comitetului Permanent al OSCE din 8, 15 şi 22 octombrie curent, la Viena, în cadrul intervenţiilor prezentate de către Republica Moldova. Chişinăul insistă asupra eliberării persoanelor deţinute ilegal şi eliminarea barierelor de circulaţie pentru funcţionarii statului în cazul celor răpiţi din r. Camenca.

Prescrierea unui comportament veritabil poate fi dovedit prin fapte, ori Chişinăul consideră un exemplu bun situaţia transferării unui pacient din Slobozia la spitalul din Chişinău, ceea ce denotă că în contextul pandemiei Covid-19, interacţiunea dintre medici de pe ambele maluri ale Nistrului este vitală pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

O altă dimensiune tematică a vizat implementarea Pachetului Berlin Plus, sustenabilitatea rezultatelor, fezabilitatea organizării unei reuniuni în formatul 5+2 până la finele anului curent, eventualele priorităţi.

Sectorul de securitate, inclusiv a cetăţenilor în contextul noului scrutin electoral din 1 noiembrie, a fost obiectul întrevederii, fiind menţionate măsurile întreprinse de Biroul politici de reintegrare în cooperare cu alte autorităţi, schimbul de informaţii şi date, precum şi alte aspecte. S-a convenit că Misiunea OSCE şi Biroul politici de reintegrare va coordona în regim de lucru în ziua scrutinului eventualele situaţii ce necesită implicare.

În cadrul dialogului dintre oficiali, s-a menţionat despre noile provocări din r. Camenca cunoscute cu privire la reţinerea unei alte persoane. Circumstanţele şi împrejurările se stabilesc de către organele de drept. Oficialii au convenit să asigure comunicarea pentru elucidarea situaţiei.