ACTUALITATE

Consultant politic din Marea Britanie: Şansele unui al doilea referendum privind Brexit, tot mai mari

Consultantul politic Rob Thomason din Marea Britanie a vorbit într-un interviu acordat emisiunii Conexiuni de la TVR MOLDOVA despre faza la care se află Brexit, despre situaţia Cabinetului May, dar şi despre un potenţial nou referendum privind ieşirea Regatului Unit din componenţa UE.

TVR MOLDOVA: În aceste zile, la Bruxelles, la Londra, se discută mult despre Brexit. Vreau să vă întreb cum aţi văzut, cum vi s-a părut, recenta încercare de a testa lidersheap-ul premierului Teresa May şi cum credeţi, această evoluţie o ajută să asigure afacerea în parlament sau sunt mai puţine şanse pentru ca acest acord asupra Brexit-ui să treacă în parlament?

Rob Thomas: Încercarea de a pune la îndoială lidersheapul premierului Teresa May le-a aparţinut mai întâi acelor membri ai partidului conservator, membri ai parlamentului, care au pledat pentru un Brexit dur, pentru o ruptură clară de UE. Nu au obţinut suficiente voturi ca să o demită, dar au reuşit să asigure 117 voturi împotrivă şi 200 pentru, ceea ce i-a afectat credibilitatea, în special în perioada când încerca să negocieze schimbări la acordul de retragere din UE. Oricum, principala problemă pe care o are în continuare, în sensul votării proiectului în parlament, nu s-a schimbat. A fost o victorie pentru ea în prima zi, o performanţă. Altă problemă privind acordul de retragere e că el rămâne neschimbat.
 
TVR MOLDOVA: Credeţi că amânarea punerii la vot a acordului privind Brexit-ul îi va ajuta premierului să asigure voturile necesare?

Rob Thomas: E posibil, din moment ce ne apropiem de termenul de retragere. Faptul că trebuie să se avanseze, îi face pe unii parlamentari să se concentreze, şi cred că ar putea să accepte proiectul premierului, să accepte acordul cu UE şi tot ce presupune acesta. E o situaţie care ar putea să-i determine pe unii parlamentari să susţină proiectul premierului. Pe de altă parte, ar putea să crească presiunea politică asupra premierului Theresa May sau cerinţele pentru alte opţiuni posibile precum oraganizarea unui nou referendum.

TVR MOLDOVA: Credeţi că este o posibilitate reală?

Rob Thomas: Un al doilea referendum era considerat încă acum două luni drept o perspectivă secundară şi foarte puţin probabilă. Dar situaţia s-a schimbat foarte rapid şi acum perspectiva unui nou referendum devine destul de reală. Un scenariu pentru al doilea referendum ar fi ca proiectul premierului Theresa May privind retragerea din UE să nu obţină destule voturi în parlament. Dacă la începutul anului viitor, posibil pe 12, sau cel târziu până pe 21 ianuarie, nu se va vota în parlament, dacă nu va exista o majoritate în susţinerea premierului şi nici o altă opţiune, va trebui găsită o soluţie pentru a evita blocajul în activitatea parlamentului. În asemenea caz, pentru a ieşi din impas, un al doilea referendum ar putea deveni o opţiune. 
 
TVR MOLDOVA: Ce puteţi spune despre recenta decizie a Curţii Europene de Justiţie privind art. 50 care permite suspendarea retragerii?

Rob Thomas: Art. 50 a putea fi amânat, suspendat, dar pentru asta va fi nevoie de motive temeinice, precum un referendum sau alegeri generale.