ACTUALITATE

Europarlamentarul Dragoş Tudorache: Îmi doresc foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova să se simtă cât mai mult cetăţeni europeni

Europarlamentarul român din partea grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache, a fost desemnat noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova. Dragoş Tudorache a vorbit într-un interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA despre relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles, dar şi despre priorităţile sale în calitate de raportor al PE pentru Republica Moldova.

TVR MOLDOVA - Cum se vede astăzi Republica Moldova de la Bruxelles, dacă e să trecem în prim-plan ultimele discuţii legate de alegerea procurorului general, anularea concursurilor şi scânteile din coaliţia PSRM-ACUM, dar mai ales după ce primar de Chişinău a fost ales socialistul Ion Ceban?

Dragoş Tudorache -  Politica este la fel peste tot, nu doar în Republica Moldova. Momente politice tensionate sunt în orice stat membru al Uniunii Europene, de aceea UE tinde să privească cu maturitate fiecare evoluţie politică şi fiecare pas politic care se întâmplă într-un stat partener, aşa cum este şi Republica Moldova. La fel de adevărat este că noi cunoaştem foarte bine şi suntem conştienţi că actuala coaliţie, sau mai bine zis această soluţie politică, este una care a venit după o perioadă de tensiune, după o perioadă lungă în care nu ieşeau, de fapt, soluţii politice la Chişinău. Din acest motiv, pentru Uniunea Europeană Guvernul care s-a creat la Chişinău în jurul coaliţiei actuale, cu Maia Sandu în funcţia de premier, a fost un semn bun, pe care cei din UE l-au luat ca pe un semn de stabilitate. La nivelul Parlamentului European această stabilitate este aşteptată şi sperăm ca ea să continue. Momentele electorale, fie că sunt tensionate sau liniştite, sunt fireşti într-o democraţie. În alegeri se mai câştigă, dar se şi pierde. Important este ca soluţia politică care guvernează ţara să-şi găsească resursele să ofere soluţii pentru Republica Moldova, deoarece asta aşteaptă toţi cetăţenii ţării şi asta aşteptăm şi noi de la Bruxelles.

TVR MOLDOVA  - Cum s-a văzut la Bruxelles alegerea lui Ion Ceban? A fost un şoc sau era un rezultat aşteptat?

Dragoş Tudorache - Este clar că modul de percepere al politicienilor de la Bruxelles şi modul în care percep alegătorii din Republica Moldova este diferit. Pentru mine, ca cetăţean român, dincolo de faptul că sunt europarlamentar am fost mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă la Chişinău decât un alt politician din UE. Privind, însă, lucrurile în ceea ce au însemnat ele, aşa cum spuneam mai înainte, alegerile se câştigă şi se pierd, iar noi trebuie să luăm din fiecare alegeri, fie că este victorie sau înfrângere, trebuie să învăţăm ceva din ele şi să mergem mai departe. Cred că acum coaliţia de guvernare de la Chişinău trebuie să meargă mai departe, să depăşească acest moment, să înţeleagă ceva din acest moment, să analizeze de ce s-a întâmplat. Este clar că orice prezenţă la guvernare erodează, vă spun asta din proprie experienţă. Drept e că intervalul de timp de la accederea la guvernare şi până la alegeri a fost foarte scurt, dar coaliţia de guvernare trebuie să tragă concluzii şi învăţăminte, să vadă de ce o parte a electoratului care atunci a votat pentru Andrei Năstase acum nu l-a mai susţinut, şi să găsească soluţii pentru problemele ţării.



TVR MOLDOVA - În calitatea dumneavoastră de Raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, ce priorităţi v-aţi fixat pentru acest mandat?

Dragoş Tudorache - Prima mea prioritate ţine de găsirea unui consens cât mai larg, aici în Parlamentul European, pentru reformele, măsurile şi pentru tipul de relaţii pe care PE le va avea cu Republica Moldova. Nominalizarea mea s-a produs acum două zile, abia de acum încolo voi începe primul efort şi anume acela de a stabili, pe orizontală, la nivelul grupurilor politice din PE  un consens pe marginea unui pachet de măsuri pe care să le urmărim şi implementăm pe parcursul mandatului. Eu văd trei paliere diferite. Primul se referă la acele reforme fundamentale de care are nevoie Republica Moldova. La nivelul UE şi al Parlamentului European va trebui să găsim pârghiile cele mai bune, inclusiv cele financiare cât şi structurale, prin care UE să continue un proces pe care l-a început de mult timp şi anume să acorde suport în implementarea acestor reforme. Al doilea palier este cel financiar. Ştim foarte bine că Republica Moldova şi economia acesteia au nevoie de sprijin, dincolo de acea deschidere pe care o oferă statutul Republicii Moldova de stat asociat Uniunii Europene. Trebuie să găsim nişte soluţii concrete în urma cărora cetăţenii Republicii Moldova să simtă beneficiile relaţiei speciale pe care ţara o are cu Uniunea Europeană. Tocmai pentru că Republica Moldova nu este o ţară mare, economia ei este mică raportată la cea a UE, soluţiile economice pe care le putem găsi pot avea efecte rapide dacă  sunt bine gândite şi bine aşezate şi intenţia mea este să lucrăm cât mai repede cu parteneri din Republica Moldova, cu parteneri din statele membre şi din instituţiile europene pentru a găsi aceste soluţii şi a le duce în Republica Moldova, alături de guvernul de la Chişinău. Al treilea palier este chiar acesta al soluţiilor de dezvoltare şi unei apropieri dincolo de cea formală şi instituţională. Eu îmi doresc foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova să se simtă cât mai mult cetăţeni europeni. Libera circulaţie, la care am pus şi eu umărul, a adus foarte mult în ceea ce priveşte apropierea între oameni. Cred, în continuare, că putem face mai mult în această zonă. Nu în ultimul rând, mă gândesc la proiectele de cooperare între statele membre ale UE care sunt vecinii Republicii Moldova, aici mă gândesc că reprezint România, de aceea voi încerca să construiesc relaţia dintre UE şi Republica Moldova prin intermediul României.

TVR MOLDOVA - Între timp, premierul Maia Sandu a vizitat de mai multe ori Bruxellesul şi Bucureştiul. Din ambele capitale am auzit doar mesaje de încurajare şi susţinere. Ce ar trebui să facă acum Chişinăul ca suportul oferit de UE şi România să fie transpus în bunăstarea vieţii oamenilor, deoarece oamenii vor facturi mai mici, vor preţuri rezonabile, infrastructură, etc.?

Dragoş Tudorache - Sunt de acord cu dumneavoastră, de aceea spuneam că îmi doresc soluţii concrete pe plan economic deoarece vorbele frumoase nu ţin de foame şi nu conving pe nimeni de un ideal european. Pentru a cultiva acest ideal european oamenii trebuie să simtă în viaţa lor de zi cu zi că ceva se întâmplă. De aceea, din punctul meu de vedere şi cred că şi al Parlamentului European, stabilitatea politică la Chişinău este importantă. Cred că este unicul lucru şi unicul semnal pe care îl aşteptăm de la Chişinău pentru că doar având un partener stabil, cu o poziţie clară şi cu un sprijin politic în Parlament, orice reformă, orice măsură, orice proiect poate fi dus până la capăt. Aşteptarea este una de stabilitate. Sperăm ca actualul moment pe care şi noi îl percepem ca unul tensionat în cadrul coaliţiei de la Chişinău, să-şi găsească o soluţie cât mai rapidă. Înţelegem că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Procuraturii, urmează votul din Parlament. Este un moment tensionat dar, pe de altă parte, un moment democratic, face parte din exerciţiul democratic, dar e un moment care poate determina şi tipul de semnal pe care Republica Moldova îl poate transmite partenerilor externi. Deci, privim acest moment cu mare atenţie pentru a vedea ce urmează dincolo de acest moment, cine vor fi partenerii noştri după el şi, bineînţeles, cât mai repede vom putea relua sau continua acest dialog început vara trecută, apropo, un dialog foarte bun. Cu doamna Maia Sandu noi ne-am văzut de două ori aici în Parlamentul European odată la grup apoi în cadrul comisiilor, deci premisele sunt. Primele măsuri, inclusiv la nivel financiar, pot fi derulate repede, însă la Chişinău este nevoie de stabilitate.


 

TVR MOLDOVA -  Domnule Dragoş Tudorache, între timp la Bucureşti s-a schimbat guvernul. Care va fi abordarea noului cabinet faţă de Republica Moldova?

Dragoş Tudorache - Nu pot vorbi în numele guvernului de la Bucureşti deoarece nu fac parte din formaţiunea politică care l-a desemnat şi care îl susţine, însă am văzut deja primele declaraţii ale premierului Orban care a spus că prima vizită în afara României va fi la Chişinău. Este un semnal  foarte bun, foarte important, care cred eu că arată importanţa pe care Guvernul de la Bucureşti o dă relaţiei cu Republica Moldova. La fel, sunt convins că acest lucru va continua, iar în lunile următoare acest semnal se va transforma în acţiuni concrete prin care Guvernul de la Bucureşti să susţină Republica Moldova. Există un potenţial mare dincolo de actuala relaţie, avem un potenţial economic care trebuie speculat. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să simtă zi de zi efectele parteneriatului cu Uniunea Europeană şi a parteneriatului special pe care ţara îl are cu România. Acest lucru trebuie să treacă dincolo de vorbe şi de gesturi politice şi trebuie să ajungă în buzunarele şi pe masa cetăţenilor Republicii Moldova.

TVR MOLDOVA - Aş vrea să discutăm despre Parteneriatul Estic. Din analizele dumneavoastră acest proiect şi-a atins scopurile sau ar trebui intervenit pentru a-l îmbunătăţi?

Dragoş Tudorache - Eu cred că, cel puţin în cazul Republicii Moldova, Parteneriatul Estic a livrat două lucruri foarte importante şi anume libera circulaţie şi relaţiile economice de care vorbeam mai sus. Totuşi, cred că la nivelul Parteneriatului Estic este nevoie acum de a gândi ceva care să treacă dincolo de cadrul actual. Au trecut deja ani de când Parteneriatul Estic a fost gândit ca politică de vecinătate a UE, s-au întâmplat foarte multe lucruri de atunci la nivel geopolitic în vecinătatea estică a Parteneriatului Estic, mă refer aici la Rusia, la ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu anexarea Crimeei. Sunt realităţi noi în jurul Parteneriatului Estic, ca zonă geografică, dar şi politic, în relaţiile din interiorul Parteneriatului, şi cred că la acest moment, profitând şi de faptul că întrăm într-un ciclu politic nou la nivel european, Comisia Europeană împreună cu Serviciul de Politică Externă al UE trebuie să vină cu propuneri noi în ceea ce priveşte continuarea şi tipul de relaţie care trebuie să crească din actualul cadru al Parteneriatului Estic. Eu îmi doresc ca această evoluţie să fie dedicată integrării dintre ţările membre şi UE şi să fie o continuare care să dea o perspectivă foarte clară în ceea ce priveşte relaţia Uniunii faţă de ţările din Parteneriatul Estic. Doar aşa, ceea ce s-a început prin Parteneriat poate fi valorificat în continuare şi poate fi sustenabil dincolo de perioada actuală.


TVR MOLDOVA – Să înţelegem că, la nivelul grupului Renew Europe, dumneavoastră aţi fi unul dintre cei care ar susţine Renew theEastern Partnership?

Dragoş Tudorache- Sigur că da! Eu voi opta pentru o reînoire a Parteneriatului Estic în sensul aducerii unui noi impuls şi a unei perspective de dezvoltare a relaţiei actuale dintre ţările din Parteneriat şi UE. Dealtfel, vom avea audieri pentru cei trei comisari europeni care încă nu au fost desemnaţi şi este foarte interesant pentru mine să văd care este viziunea acestora faţă Parteneriatul Estic, mai ales a comisarului european pentru Politică de Vecinătate.

TVR MOLDOVA – Totuşi, la Bruxelles se vorbeşte despre apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, propaganda rusă speculează pe marginea acestui termen de apropiere, cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc aderare. Dumneavoastră pentru ce optaţi, să ne apropiem sau să aderăm?

Dragoş Tudorache- Eu vă spun foarte simplu, eu aş vrea să văd Republica Moldova în Uniunea Europeană! Cred că sunt foarte mulţi care îşi doresc acest lucru, şi cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc acest lucru. Mai important decât orice este ce îşi doresc cetăţenii, atât cei din UE cât şi cei din Republica Moldova. Pentru mine perspectiva europeană a Republicii Moldova este un obiectiv pe care dacă cei de la Chişinău şi-l vor asuma îl voi susţine cu toată puterea.



TVR MOLDOVA - Dar se poate impune România la nivelul UE în chestiunea aderării Republicii Moldova?

Dragoş Tudorache- Este o discuţie care nu se poate opri doar la nivelul europarlamentarilor români. Pentru mine cel mai important este să găsesc o formulă de sprijin, să fac o majoritate la nivelul PE care să-şi dorească şi să sprijine acel set de măsuri de care vorbeam mai sus, astfel încât să împingă Republica Moldova tot mai aproape de Uniunea Europeană. Acesta este un cadru de discuţii care trebuie să depăşească grupurile din delegaţia românească din Parlamentul European. Dar cel mai important pentru mine şi pentru noi toţi este ca acest lucru să şi-l dorească şi Republica Moldova.
 
TVR MOLDOVA - Domnule Dragoş Tudorache, dumneavoastră sunteţi raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. Colegul dumneavoastră Siegfried Mureşan este şeful delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Republica Moldova. Credeţi că ţara noastră este naţiunea cea mai avantajată a Parteneriatului Estic, având în vedere că doi români ocupă funcţii importante în relaţia cu Chişinău?

Dragoş Tudorache - Nu aş îndrăzni să spun acest lucru, dar mă bucur că şi eu şi Siegfried am reuşit să obţinem aceste funcţii prin care să putem să ajutăm Republica Moldova şi UE să aibă o relaţie cât mai fructuoasă. Încă nu am avut timp să discut cu Siegfried Mureşan dar trebuie să ne punem foarte rapid de acord cu ceea ce urmează să facem pentru a susţine Republica Moldova.