ACTUALITATE

Interviu cu primarul satului Puhoi, Petru Frunze: Cea mai mare pedeapsă pentru că sunt într-un partid de opoziţie este că nu avem finanţare

post-img

Petru Frunze, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni, a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA despre înfrăţirile cu localităţi din România şi ajutorul acordat din partea celor de peste Prut, probabilitatea înfăptuirii Unirii şi ce ne lipseşte pentru a o realiza. Tot din interviu aflaţi cu ce probleme se confruntă un primar care merge împotriva guvernării, de ce Republica Moldova se află acolo unde România a fost cu 15-20 de ani în urmă, dar şi ce mesaj i-a transmis Petru Frunze preşedintelui Igor Dodon.

Reporter TVR MOLDOVA: Cu ce localităţi din România s-a înfrăţit satul Puhoi şi de ce sunt binevenite aceste înfrăţiri? 

PETRU FRUNZE: În anul 2015, ne-am înfrăţit cu comuna Şotânga din judeţul Dâmboviţa. În 2017, ne-am înfrăţit cu comuna Moara Vlăsiei din judeţul Ilfov. În aceste momente se perfectează actele pentru a înfrăţi localitatea Puhoi cu comuna Brăneşti din judeţul Ilfov şi totodată avem acord de colaborare cu Primăria Drânceni, judeţul Vaslui. Iniţiem iarăşi un acord de colaborare şi înfrăţire cu localitatea Ciorteşti, judeţul Iaşi, deoarece sunt localităţi în zona transfrontalieră, este eligibilă pentru Republica Moldova, pentru noi ca primării să obţinem finanţare europeană prin parteneriat cu primăriile din România şi din Republica Moldova. 

Reporter TVR MOLDOVA: Cât de mare este contribuţia statului român pentru dezvoltarea economică şi socială a localităţii?

PETRU FRUNZE: Din 2011, de când îmi exercit funcţia de primar, am avut posibilitatea să obţinem finanţare pentru a renova instituţiile de învăţământ, cu finanţare din România. În 2014 am dat în exploatare un bloc al unei grădiniţe care era nefuncţional de mai bine de 20 de ani, iarăşi cu finanţare din Guvernul României. Am obţinut resurse financiare şi prin intermediul înfrăţirilor pe care le-am avut. Iar în acest an, datorită unei alte înfrăţiri am instalat un teren de joacă pentru copii. În această vară am dus în jur de 40 de copii în România, toate cheltuielile fiind asigurate de comuna Moara Vlăsiei.

Lucrurile din România sunt ca un exemplu pentru noi, pentru că se dezvoltă, iar noi suntem acolo unde a fost România cu 15-20 de ani în urmă. Bineînţeles că au şi ei probleme, dar nu atât de multe cum avem noi.


Reporter TVR MOLDOVA: Cum credeţi, ce are de câştigat România pentru tot suportul, mai ales cel economic, acordat Republicii Moldova? 

PETRU FRUNZE: Eu aş spune că România face încă puţin pentru Republica Moldova. Financiar ne ajută mult, dar este necesar să facă nişte paşi concreţi în privinţa Unirii Republicii Moldova cu România, deoarece noi toţi, chiar şi acei care sunt la guvernare în Republica Moldova conştientizăm că acest teritoriu este românesc. Ar trebui să se implice mai mult, fiindcă noi suntem români.

Reporter TVR MOLDOVA: Putem aştepta de la preşedintele român vreo mişcare în sensul Unirii, ştiind faptul că în ultimii patru ani de mandat, Klaus Iohannis a fost doar o singură dată la Chişinău?

PETRU FRUNZE: Chiar dacă va fi făcută Unirea, nu o vor face preşedinţii, dar poporul. În situaţia în care o avem noi, preşedintele Republicii Moldova şi al României, 100 de procente că nu vor face nicun pas la o înţelegere pentru Unire, pentru că fiecare are viziuni diferite, mai ales preşedintele Dodon. 

Atâta timp cât vom promova românismul pe teritoriul Republicii Moldova, atâta timp cât cei de aici vor vizita România şi vor cunoaşte realităţile de acolo, ne vom apropia mai tare de această Unire. Eu nu am această speranţă că Unirea va fi înfăptuită de preşedinţi, ci mai mult de către popor.


Reporter TVR MOLDOVA: Când a pornit valul declaraţiilor de Unire cu România, consilierii din Puhoi au semnat-o în mod unanim, dar ce cred sătenii despre Unire?

PETRU FRUNZE: Părerile sunt împărţite, fiindcă se cunoaşte că o mare parte nu-şi doreşte Unirea, o altă parte este indiferentă. 
În cazul în care a semnat această declaraţie şi un consilier socialist, consider că este un exemplu pentru toţi. România niciodată n-o să vină la noi să ne conducă, doar ne va da posibilităţi să accesăm proiecte europene, să dezvoltăm infrastructura. Vom avea doar beneficii.
 

Cu părere de rău, am observat mai mulţi colegi primari care în suflet sunt pentru Unire, dar care nu vor să semneze nicio declaraţie de Unire. În primul rând, se uită după aspectul politic, dar se mai uită şi după faptul că au în localitate mai mulţi pro-ruşi, cu care ar putea avea probleme. Un patriot adevărat trebuie să meargă tot timpul deschis şi cu mult curaj pentru a îndeplini idealul înfăptuit în 1918 de buneii şi străbuneii noştri.

Reporter TVR MOLDOVA: În activităţile unui primar, membru al Partidului Acţiune şi Solidaritate, unionist şi împotriva guvernării, se pun impedimente?

PETRU FRUNZE: Am avut o mulţime de probleme, mai ales în momentul în care am aderat la PAS. Chiar din primele zile au început provocări, plângeri false pe numele meu, intimidări.

În momentul de faţă, cea mai mare pedeapsă a mea pentru că sunt într-un partid de opoziţie este că nu avem finanţare. Practic de nicăieri nu avem finanţare, doar ce avem din bugetul local. Bineînţeles că nici bani nu prea are bugetul de stat, nici nu tindem la mari proiecte, de aceea şi ne-am axat mai mult pentru a colabora cu prietenii noştri din România, fiindcă altă cale de finanţare nu văd în ziua de astăzi.


Reporter TVR MOLDOVA: Vi s-a propus vreodată în vreun fel să aderaţi la Partidul Democrat?
 
 PETRU FRUNZE: Am avut discuţii de mai multe ori, chiar din momentul în care în anul 2015 am ieşit din PLDM. Nu ştiu dacă este vreun primar care nu a avut asemenea discuţii de a adera la un partid sau altul, fiindcă atunci PLDM a început să se destrame. O parte din primari plecau la PD, alţii ieşeau şi se declarau independenţi. Eu atunci m-am declarat primar independent şi am făcut poate o mică greşeală, pentru că trebuia să mă declar primar indpendent  şi a doua zi să ader la PAS. Am făcut o şedinţă cu foştii colegi de la PLDM şi ei au spus că mergem împreună cu PAS, pentru a continua şi a solicita ca lucrurile să se schimbe în Republica Moldova. 

În momentul de faţă, sunt ferm convins că PAS va avea posibilitatea la alegerile parlamentare să vină la putere şi ulterior să putem să schimbăm lucrurile în Republica Moldova.


Reporter TVR MOLDOVA: Ce puteţi spune despre proiectul Drumuri bune pentru Moldova. Satul Puhoi se numără printre beneficiari?

PETRU FRUNZE: Am fost informat la începutul anului 2018 că vor fi alocaţi bani localităţii Puhoi pentru construcţia unui kilometru de drum din asfalt.  Am informat strada care urma a fi construită. Având în vedere situaţia politică în care mă aflu, cineva din localitate a influenţat ca acest sector să nu fie construit şi doar a schimbat din asfalt pietriş. Ulterior, am avut posibilitatea să selectăm mai multe sectoare de drumuri din localitate care să fie pietruite, fiindcă aşa au fost schimbate documentele. Iar când să înceapă lucrările, iarăşi au făcut schimbări ca să nu fie reparate drumurile aprobate de primărie, dar să fie făcute pe la unii dintre ei pe la poartă. Suntem într-o situaţie în care banii sunt ai statului, acumulaţi din impozitele noastre, dar sunt gestionaţi de nişte pretinşi politicieni care habar nu au de administraţia publică locală.
 
Eu le-am spus din start: veniţi cu cine doriţi la tăierea lenţii, spuneţi că banii sunt din partea PD-ului, că au fost alocaţi în satul Puhoi. Dar nu este corect atunci când se face un drum pentru localitate, administraţia publică locală se dă într-o parte, documental avem schiţe aprobate, iar ei pietruiesc pe alte drumuri ca să-şi facă acces spre case. Aş putea spune că este unicul sat din Republica Moldova în care acest proiect nici nu este implementat, chiar dacă Administrarea de Stat a Drumurilor mi-a dat în scris că deja proiectul este implementat. 


Reporter TVR MOLDOVA: Ce părere aveţi despre situaţia actuală din Republica Moldova. Unde se va ajunge în 2-3 ani?

PETRU FRUNZE: Eu am mari speranţe în alegerile din 2019. În cazul în care lucrurile nu se vor schimba, vor fi aşa cum sunt: pentru unii cred că-s bune, pentru alţii - nu. Unica soluţie pentru dezvoltarea Republicii Moldova este integrarea europeană prin metodă directă sau prin Unirea cu România. Eu nu văd o altă soluţie decât noi cetăţenii să ne impilicăm activ, fiindcă să stai toată ziua să critici tot nu este bine.

Reporter TVR MOLDOVA: Sunt două aspecte spre care tind cetăţeni Republicii Moldova: integrarea europeană şi Unirea cu România. Dacă ele nu se exclud reciproc, înseamnă că nu avem voinţă politică pentru a le înfăptui sau nu se doreşte realizarea lor?
 
PETRU FRUNZE: Consider că în ziua de astăzi nu este voinţă politică. Dacă am fi avut-o, din anul 2009, de când avem un guvern pro-european, se făceau paşi concreţi. Bineînţeles că au fost câţiva paşi pentru integrarea europeană prin liberalizarea regimului de vize, prin Acordul de Asociere, dar lucrurile s-au stopat din cauza furtului de miliarde din sistemul bancar. Iar atâta timp cât făptaşii nu vor fi descoperiţi şi banii întorşi, sunt convins că UE va îngheţa toate finanţările.
 
În situaţia în care suntem noi acum, nici 500 de ani nu ne ajung ca să soluţionăm problemele. Avem nevoie de un ritm mai rapid de dezvoltare pentru că suntem la o diferenţă foarte mare de România.


Reporter TVR MOLDOVA: Dacă e să fim realişti, din punct de vedere al mersului lucrurilor politice în Republica Moldova, când ar fi posibilă Unirea?

PETRU FRUNZE: Eu consider că o să fie făcută Unirea, în dependenţă de noi, cetăţenii, de factorii externi, fiindcă trebuie să conştientizăm că suntem la mijloc de Rusia, SUA, UE. Noi nu vrem ca acest eveniment, care va rămâne în istorie, să fie un lucru tragic, nu vrem să fie prin război, vrem să fie paşnic, vrem să fie cu flori, cu a da jos barierele puse nedrept la Prut, fiindcă ţara lui Ştefan cel Mare niciodată nu a avut graniţă la Prut, iar acest lucru trebuie să-l înţeleagă fiecare. Nimeni nu poate spune când exact va fi înfăptuită Unirea. 

Reporter TVR MOLDOVA: Pentru final, lăsaţi un mesaj pentru cei de la conducerea ţării.

PETRU FRUNZE: În primul rând, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu trebuie să considere că peste Prut sunt duşmanii nr.1 ai noştri. Trebuie să-i considere fraţii noştri, pentru că sunt urmaşii lui Ştefan cel Mare, pe care dumnealui îl promovează foarte mult. Iar aceşti urmaşi îşi doresc unitatea neamului. Moldova este şi la Suceava, Moldova este şi la Vrancea, Moldova este şi la Neamţ. Iar acest fapt trebuie să ne motiveze pe toţi ca să lăsăm interesele personale, interesele de grup şi să dăm dovadă că un neam se poate dezvolta doar împreună.