ACTUALITATE

Interviu cu europarlamentarul Dragoş Tudorache: Acordul de Asociere cu UE a adus foarte mult dinamism în relaţia dintre R. Moldova şi partenerii europeni

post-img

Astăzi se împlinesc şapte ani de când Republica Moldova a devenit stat asociat al Uniunii Europene. Europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, o oferit un interviu, pentru TVRMOLDOVA.MD, cu această ocazie. Oficialul european a vorbit, în cadrul interviului, despre parteneriatul dintre R. Moldova şi UE, beneficiile Acordului de Asociere pentru cetăţenii R. Moldova.

Acum şapte ani Republica Moldova semna Acordul de Asociere cu UE. Cum se vede astăzi Chişinăul de la Bruxelles ?

Se vede la fel ca acum şapte ani sau mai bine decât acum şapte ani, greu de comparat. Se vede cu speranţă. În special după semnalul politic foarte clar dat în toamna anului trecut de către cetăţenii R. Moldova, care, în mod clar, s-au exprimat pentru un viitor european. Şi ceea ce vedem de câteva luni încoace, demersurile şi acum pregătirea unui moment democratic important – alegerile parlamentare - toate acestea sunt semne pe care noi aici, în Bruxelles, vrem să le interpretăm ca fiind paşi făcuţi în direcţia integrării europene şi sperăm ca şi rezultatele alegerilor să arate acelaşi lucru.

Cum apreciaţi evoluţia relaţiilor bilaterale între Chişinău şi Bruxelles după semnarea Acordului de Asociere cu UE ?

Nu a fost o perioadă simplă, a fost cu suişuri şi coborâşuri. Au fost momente de speranţă, aşa cum spuneam şi acum legate de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, au fost şi momente în care relaţiile nu au fost deloc liniştite, unele previzibile, tocmai pentru că semnalele politice venite de la liderii politici din R. Moldova nu erau unele limpezi, a existat mult limbaj dublu, discurs dublu. Pe de o parte se spunea că R. Moldova rămâne, în continuare, angajată pe reformele asumate, odată cu Acordul de Asociere, pe de altă parte se vedeau paşi, acţiuni concrete care negau aceste angajamente politice. Deci, nu a fost un drum simplu, un parcurs cursiv, inclusiv în ceea ce priveşte implementarea agendei de reforme. Însă, eu aş vrea astăzi, la acest moment şi, mai ales, cum spuneam, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, aş vrea să rămân optimist.

În anul 2014 politicienii care se opuneau semnării acestui Acord, dar şi presa pro-rusă declarau că Acordul de Asociere ar fi doar o formalitate şi că nu este vorba de o apropiere reală între Republica Moldova şi UE. Cât de apropiată de Europa, de valorile europene este astăzi Republica Moldova ?

Cred că cifrele vorbesc de la sine şi genul acesta de dezinformare, intoxicare, venite dinspre Moscova, din păcate, a devenit aproape un lucru comun, îl găsim peste tot, nu doar în R. Moldova, dar, în mod evident, Moscova are interese mult mai puternice în R. Moldova şi atunci, din nou, nu mă miră şi cred că nu miră pe nimeni că astfel de ştiri false au tot circulat şi atunci şi mai circulă şi acum. Cum spuneam, cifrele vorbesc de la sine, dacă ne uităm pe parametrii economici, de schimburi comerciale, dacă ne uităm pe schimburile şi interacţiunea umană între cetăţenii R. Moldova şi cei europeni totul indică spre beneficii nete ca urmare a Acordului de Asociere. A crescut substanţial volumul de bani europeni care au intrat în R. Moldova, a crescut substanţial volumul schimburilor comerciale, milioane de cetăţeni ai R. Moldova, care au beneficiat de posibilitatea de a circula liber, mulţi dintre ei lucrează în UE, lucrează în România, în alte state membre. Cum spuneam, acest Acord de Asociere a adus foarte mult dinamism în relaţia dintre R. Moldova şi partenerii europeni. Şi exact asta trebuia să se întâmple, asta aduc aceste Acorduri de Asociere şi cred că cetăţenii simt asta poate mai bine decât orice altă retorică pe care, din păcate, încearcă să o servească un grup de interese sau altele.

Ce lecţii mai are de învăţat Republica Moldova pentru a fi mai aproape de UE?

Cea mai importantă lecţie este una a consecvenţei. Şi asta nu e o lecţie pe care trebuie să o înveţe cetăţenii. Fac întotdeauna această distincţie între cetăţeni, societate şi clasa politică pentru că, din păcate, şi o vedem nu doar în R. Moldova, o vedem, la acest moment, inclusiv la unele state membre ale UE, state şi ţări în care societatea devine la un moment captivă unor interese, eu zic, contrare celui general, ale clasei politice care se întâmplă să conducă la un moment dat sau altul o ţară. În R. Moldova am avut, din păcate, în ultimii ani astfel de situaţii în care clasa politică a ţinut captivă societatea moldovenească în sfera propriilor interese în loc să vadă interesul societăţii şi de aceea pentru acea apropiere eu spun că e nevoie de consecvenţă la nivelul leadership-ului politic, e nevoie ca odată ce clasa politică, indiferent de ideologie, de partidul politic care ajunge în Parlament sau ajunge să promoveze o anumită ideologie trebuie să existe un consens la nivelul clasei politice pentru această integrare europeană, nu putem să spunem astăzi cât de bine este şi cât de mult ne place să fim asociaţi sau ne dorim să devenim membri în UE şi a doua zi să scoatem intoxicări pe bandă rulantă în ceea ce priveşte relaţia pe care R. Moldova o are cu UE, nu este cinstit pentru cetăţeni, în primul rând, cei care trebuie să le dăm modele, să le arătăm o direcţie clară şi nu este cinstit pentru relaţia pe care R. Moldova vrea să o construiască cu Europa.

Amintim că astăzi se împlinesc şapte ani de când Republica Moldova a devenit stat asociat al Uniunii Europene. La 27 iunie 2014, împreună cu Ucraina şi Georgia, semnam Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. În aceşti şapte ani, Uniunea Europeană a contribuit enorm la modernizarea şi democratizarea Republcii Moldova şi a devenit cel mai important partener commercial.