Iniţiativele cetăţenilor vor putea fi discutate în Parlament. Condiţie - să acumuleze 10.000 de semnături
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Iniţiativele cetăţenilor vor putea fi discutate în Parlament. Condiţie - să acumuleze 10.000 de semnături

Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă va fi consolidată, conform unui proiect de lege de modificare a Regulamentului Parlamentului. Iniţiativa legislativă, care aparţine deputatului Radu Marian, prevede completarea Regulamentului cu un nou capitol – ”Colaborarea Parlamentului cu societatea civilă”. Acesta conţine principiile şi obiectivele cooperării.

Potrivit proiectului, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă se va efectua în următoarele forme: consultare permanentă, întruniri ad-hoc, audieri publice, conferinţa anuală şi iniţiativa civică.

O noutate a iniţiativei legislative este posibilitatea de înaintare a iniţiativei civice de un grup voluntar de cel puţin 30 de cetăţeni, care poate solicita Parlamentului să dezbată o problemă de interes major. Iniţiativa civică poate fi depusă în scris, expediată prin poştă sau fax, sau transmisă în format electronic.

Iniţiativa care, pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare, va acumula 10 000 de semnături va fi supusă audierilor publice de către comisia parlamentară de profil. Ulterior, aceasta va fi înaintată Biroului permanent pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a şedinţei plenare. În funcţie de specificul problemei abordate, la examinarea iniţiativei civice vor fi implicate şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, autorităţi împuternicite cu atribuţii pentru rezolvarea problemelor sesizate. 

Modul de înaintare, procesare şi cerinţele înaintate faţă de iniţiativa civică va fi stabilită printr-un regulament aprobat de Biroul permanent.

Deputaţii au votat proiectul de lege în prima lectură, cu condiţia ca pentru cea de-a doua lectură să fie perfecţionat şi completat cu propunerile venite în cadrul şedinţei plenare de astăzi.

Similare
RECOMANDĂRI