Iniţiativă pentru egalitatea de gen în ţările Parteneriatului Estic
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Iniţiativă pentru egalitatea de gen în ţările Parteneriatului Estic

Stereotipurile de gen, profund înrădăcinate în ţările Parteneriatului Estic, precum şi şi violenţa în bază de gen vor fi combătute în cadrul unui program lansat de UN Women şi UNFPA, împreună cu Uniunea Europeană. Scopul programului regional de trei ani vine şi să sporească implicarea bărbaţilor în activităţile casnice şi de îngrijire a copiilor.

Potrivit IPN, Programul intitulat „EU4 Gender Equality: Together Against Gender Stereotypes and Gender-BasedViolence” („Împreună împotriva stereotipurilor de gen şi a violenţei în bază pe gen”) îşi propune să consolideze drepturile şi şansele egale pentru femei şi bărbaţi, abordând percepţiile cu referire la rolurile bărbaţilor şi femeilor în familie şi în societate şi contribuind la eliminarea violenţei în bază de gen.

„Pe durata crizei COVID-19 am observat, din păcate, o creştere a volumului de muncă neplătită în cazul femeilor şi a cazurilor de violenţă în bază de gen în cele şase ţări”, spune Alanna Armitage, directoare regională UNFPA pentru Europa de Est şi Asia Centrală. „Programul nostru vine la momentul potrivit pentru a lupta împotriva acestor tendinţe. Cu toţii trebuie să lucrăm, mână în mână, pentru a construi o lume mai justă, mai egală şi mai sigură pentru fiecare”, a mai spus Alanna Armitage.

Lawrence Meredith, director pentru vecinătatea de est în Direcţia generală vecinătate şi negocieri pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, a menţionat că este primul program regional care vizează egalitatea de gen în regiunea Parteneriatului Estic. „Putem şi vom contribui şi mai mult la dezvoltarea acestui potenţial economic şi social subutilizat, împreună cu vecinii noştri din est. Pe măsură ce ieşim din pandemie, vom propune ca viitorul Parteneriat Estic să fie mai incluziv”, a mai spus Lawrence Meredith.

„Vom lucra îndeaproape cu guvernele şi organizaţiile societăţii civile din cele şase ţări pentru a asigura succesul programului”, spune Alia El-Yassir, directoare regională pentru Europa şi Asia Centrală a Biroului Regional al UN Women. Potrivit ei, acest proiect este crucial, mai ales în acest moment, deoarece criza COVID-19 a scos în evidenţă o distribuţie dezechilibrată a responsabilităţilor, bazată pe stereotipurile tradiţionale de gen.

Bugetul programului este de 7,875 milioane de euro şi este ancorat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, lansat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2015 şi Planul de Acţiuni al UE „Egalitatea de gen şi capacitarea femeilor: Transformarea vieţii fetelor şi femeilor prin intermediul relaţiilor externe ale UE 2016-2020”. Acesta oferă o oportunitate unică pentru UE şi cele şase ţări participante să influenţeze discursul social, percepţiile şi practicile legate de egalitatea de gen, cu scopul final de a realiza egalitatea de gen şi ODD-urile aferente.
Similare
RECOMANDĂRI