ACTUALITATE

INFOGRAFIC. Conform unei estimări, până în 2050, oceanele ar putea conţine mai multe materiale din plastic decât peşti

post-img

Rezultatele folosirii plasticului de unică folosinţă pot fi observate pe malul mărilor, dar şi în oceane. Conform unei estimări, până în 2050 oceanele ar putea conţine mai multe materiale din plastic decât peşti.

Pe 10 octombrie, comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a votat asupra unor noi reglementări UE care abordează cele mai des întâlnite 10 obiecte din plastic de pe ţărmurile europene şi echipamentele de pescuit pierdute. Aceste două grupuri reprezintă împreună 70% din deşeurile marine.

Infografic: obiecte din plastic de unică folosinţă.

Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător şi pentru animalele marine care sunt prinse în bucăţile mai mari şi care confundă bucăţile mai mici cu mâncarea. Înghiţirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale şi ar putea atrage poluanţi chimici toxici în organismele lor.

Oamenii consumă plastic prin lanţul alimentar, însă efectele asupra sănătăţii nu sunt cunoscute.

Deşeurile marine provoacă pierderi economice în sectoarele şi comunităţile dependente de mare, dar şi producătorilor. Doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie, iar restul este risipit, lucru care arată necesitatea unei economii circulare.

Infografic: tipuri de deşeuri marine.

Cel mai eficient mod de abordare a problemei se dovedeşte a fi împiedicarea deşeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosinţă reprezintă cel mai mare grup de deşeuri găsite pe malul mărilor.

Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun şi beţişoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deşeurile marine din plastic.

Infografic: Obiecte din plastic.

Noile reglementări propun interzicerea totală a produselor din plastic de unică folosinţă pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele şi beţele pentru baloane.

De asemenea, noile reglementări vor introduce obiective de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi, dar şi obligaţii pentru producătorii de articole (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, şerveţele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deşeurilor şi de curăţare (aşa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor).

Noul cadru de reglementare stabileşte ca obiectiv colectarea a 90% din sticlele de plastic pentru băuturi (de exemplu, prin sisteme de rambursare a depozitelor) până în 2025.

Pentru a atrage atenţia utilizatorilor cu privire la eliminarea corectă a absorbantelor sanitare, şerveţelelor umede şi baloanelor, noul act legislativ prevede introducerea unor cerinţe de etichetare pentru aceste produse.

În ceea ce priveşte echipamentele de pescuit, care reprezintă 27% din deşeurile marine, producătorii vor trebui să acopere costurile gestionării deşeurilor din instalaţiile portuare.

Noile reglementări vor fi dezbătute în plen pe 22 octombrie şi votate a doua zi.