ACTUALITATE

Începe noua sesiune a PE. Priorităţile europarlamentarilor români

post-img

Plenul Parlamentului European s-a reunit luni după vacanţa de vară. Cu acest prilej, EurActiv le-a adresat eurodeputaţilor români rugămintea de a-şi prezenta activitatea din prima parte a anului, dar şi planurile pentru perioada următoare.

Au răspuns solicitării EurActiv România 15 europarlamentari dintre cei 31. Printre aceştia şi Andi Cristea, Norica Nicolai, Siegfried Mureşan şi Monica Macovei.

Potrivit VoteWatch (ultimul update fiind realizat pe 18 mai 2017), Siegfried Mureşan se află pe locul 40 în clasamentul rapoartelor - 4, pe 104 în cel al proiectelor de aviz - 2, şi pe 195 în cel al prezenţei la voturile prin apel nominal. Se află pe locul 49 în clasamentul celor mai influenţi europarlamentari, conform VoteWatch.

Mureşan a fost desemnat de PE să negocieze Proiectul de Buget al UE din 2018. „În sesiunea trecută, mi-am dedicat cea mai mare parte a timpului acestui proiect pentru ca cele trei mari priorităţi pe care mi le-am asumat ca negociator-şef pe buget - creşterea economică, locurile de muncă şi siguranţa cetăţeanului - să primească mai mulţi bani anul viitor. Iar până acum am obţinut rezultatele dorite”, a declarat Mureşan pentru EurActiv.ro.

De asemenea, Grupul PPE l-a desemnat pe Siegfried Mureşan raportor asupra unui buget suplimentar pentru zona euro, menit să consolideze competitivitatea Uniunii Europene.

Monica Macovei (independentă, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) se află pe locul 40 în clasamentul rapoartelor - 4, pe 2 în cel al proiectelor de aviz - 15 şi pe 362 în cel al prezenţei la voturile prin apel nominal.

În sesiunea plenară anterioară, Macovei a fost raportor al PE în privinţa adoptării noului Regulament Schengen pentru întărirea graniţei externe a UE.

Norica Nicolai (ALDE România, ALDE) se află pe locul 60 în clasamentul rapoartelor - 3, pe 199 în cel al proiectelor de aviz - 1 şi pe 157 în cel al prezenţei la voturile prin apel nominal.

În sesiunea 2016-2017, Nicolai a fost raportoare principală pe Acordul de parteneriat dintre UE şi Azerbaidjan.

 „Am vizat în cadrul negocierilor purtate interesele de securitate energetică ale UE, iar proiectele din acest domeniu pot deveni oportunităţi economice ale României, care poate servi ca ţară de tranzit. Prin participarea la programele Uniunii, Azerbaidjan vizează un plus de expertiză în domeniul educaţional, social, care sunt bazele unei democraţii sănătoase, cum ne-o dorim cu toţii pentru statele partenere”, spune Norica Nicolai.

De asemenea, europarlamentarul român a participat, în calitate de raportoare din umbră, la dezbaterea privind o strategie spaţială pentru Europa.

Andi Cristea (PSD, S&D) se află pe locul 391 în clasamentul rapoartelor - 0, pe 199 în cel al proiectelor de aviz - 1 şi pe 599 în cel al prezenţei la voturile prin apel nominal.

Activitatea eurodeputatului Andi Cristea a fost împărţită de două paliere, unul diplomatic, şi unul tehnic. Pe partea diplomatică, acesta a condus lucrările celor două Comitete parlamentare de asociere UE-Republica Moldova–în decembrie 2016 la Strasbourg, în luna mai la Chişinău.

În ceea ce priveşte palierul tehnic, legislativ, a fost raportor al Parlamentului pe o serie de dosare, în AFET (Comisia pentru Afaceri Externe), dar şi în subcomisia DROI.

Priorităţile sale, în noua sesiune europarlamentară, vor fi aceleaşi, a precizat Cristea pentru EurActiv. „Republica Moldova, păstrarea angajamentului european pentru vecinătatea estică a Uniunii, continuarea responsabilităţilor instituţionale că vicepreşedinte al AFET. În detalii tehnice, urmează o nouă întâlnire a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova pe care o voi prezida, la Bruxelles, în luna octombrie a acestui an. Urmează summitul Parteneriatului Estic la Bruxelles (24 noiembrie). De asemenea, o nouă evaluare privind implementarea Strategiei Globale UE. Un nou ambasador preia şefia Delegaţiei UE de la Chişinău – trebuie menţionată întâlnirea anuală a diplomaţiei europene în format lărgit cu conducerea comisiei AFET (29 august)”, a precizat Cristea.