ACTUALITATE

Inaugurarea oficială a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău va avea loc de Ziua Independenţei R. Moldova

Inaugurarea oficială a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău va avea loc într-o zi cu o semnificaţie deosebită. Evenimentul mult aşteptat, va fi pe 27 august, atunci când marcăm Ziua Independenţei Republicii Moldova. La sărbătoare este invitat şi premierul României, Ludovic Orban. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul de la Chişinău, Ion Chicu.

După ce în spaţiul public a apărut întrebarea - de ce gazoductul nu a fost inaugurat cum se cuvine, astăzi, premierul a şi anunţat că autorităţile pregătesc un eveniment special cu acest prilej.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Un asemenea obiectiv merită un eveniment frumos de dare în exploatare, lansare în funcţiune. Cu această ocazie vreau să vă anunţ că am remis în adresa prim-ministrului României, Ludovic Orban o invitaţie de a participa la acest eveniment pentru a-i reda importanţa naţională a acestui obiectiv".

Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău va acoperi între 40% şi 60% din necesarul de gaze naturale a Republicii Moldova şi va deveni aproape independentă din punct de vedere energetic. Premierul Chicu a mulţumit guvernului român pentru acest ajutor. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Cu această ocazie vreau să aduc mulţumiri României, Guvernului şi poporului pentru suportul masiv pe care l-am avut în implemenatrea acestui proiect. Gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru RM. O alternativă reală pentru aprovizionarea ţării noastre în diferite circumstanţei".

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost pus în funcţiune în anul 2014. Ungheniul şi alte câteva localităţi din apropiere au avut, în ultimii ani, gaz românesc. În 2019 au demarat lucrările de extindere, pe direcţia Ungheni-Chişinău. Conducta are o lungime de 120 de km iar pentru aceste lucrări s-au investit 93 milioane de euro. Capacitatea anuală de transport a gazoductului este de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. În perioada rece, zilnic, pot fi livrate până la 3 milioane de metri cubi de gaz.