ACTUALITATE

În timp ce tot mai multe localităţi votează unirea cu România, proiectul care să declare anul 2018 drept „Anul Unirii” a picat la vot

În timp ce tot mai multe localităţi din Republica Moldova adoptă declaraţii simbolice de unire cu România, aleşii din Consiliul Municipal Chişinău nu au putut vota nici măcar proiectul care să declare anul 2018 drept „Anul Unirii” în capitala Republicii Moldova. Iniţiativa liberalilor a picat la vot.

ION CEBANU, consilier PL: "Având în vedere că anul acesta se fac 100 de ani, propunem un proiect de decizie pentru aprobarea anului 2018 drept Anul Unirii în municipiul Chişinău."
 
Cum şi era de aşteptat, propunerea i-a enervat pe socialişti.
 
ION CEBAN, consilier PSRM: "Trebuie să faceţi anul unirii cu procuratura şi CNA pentru toate fărădelegile pe care le-aţi făcut în 10 ani. Iată, 10 ani de unire cu procuratura să faceţi."
 
Votul a fost amânat după ce liberalii au cerut o pauză de 15 minute pentru că cei din PPEM, singurii care i-au susţinut pentru a trece proiectul pe ordinea de zi, s-au făcut nevăzuţi. Aşa că declaraţia simbolică nu a trecut testul votului. Socialiştii şi comuniştii, în total 21 de consilieri, au votat împotrivă. Au fost trei abţineri din partea popular-europenilor şi a unui consilier neafiliat, iar pentru au votat numai 17 aleşi locali, adică liberalii şi PLDM.
 
ALA NEMERENCO, consilier PPEM: "Unirea nu se face aşa. Trebuie să o faci gândind altfel. Eu nu o să votez niciodată pentru interesele meschine ale unor persoane care au venit în consiliu pentru interese personale."
 
VASILE CHIRTOCA, consilier PCRM: "Eu cred că întrebarea e pusă neligitim şi nu are nicio putere."
 
ION ŞTEFĂNIŢĂ, consilier independent: "Dacă era un Ştefan sau un Ţepeş aici ar tăia toate gâturile la boierii aceştia care vehiculează timp de 27 de ani doar cu declaraţii de unire. Unirea să o facem prin reforme, proiecte realizate."
 
ION CEBANU, consilier PL: "Dacă era un Vlad Ţepeş ştiţi ce vă facea la toţi pentru tot ce aţi făcut în 2 ani de zile. Una vorbiţi şi alta faceţi.  Astăzi s-a văzut foarte clar, primăria e dată pe mâinile socialiştilor şi comuniştilor. Să nu votăm o declaraţie simbol care au votat-o înainte de noi 13 localităţi. Noi am ajuns mai rău ca cei de la Teleneşti şi Drochia."
 
În semn de protest, consilierii PL au părăsit sala de şedinţe. Până acum, 14 localităţi au votat simbolic o declaraţie de unire a Republicii Moldova cu România, cele din urmă fiind Boghiceni din Hânceşti şi comuna Grătieşti din municipiul Chişinău.