În R. Moldova va fi lansat un post de televiziune cu tematică religioasă, cu susţinerea Mitropoliei Moldovei
Sursa foto:mitropolia.md Vizualizari:

În R. Moldova va fi lansat un post de televiziune cu tematică religioasă, cu susţinerea Mitropoliei Moldovei

Compania Nika TV Media a primit undă verde din partea Consiliului Audiovizualului (CA) pentru lansarea postului de televiziune cu tematică religioasă Nika TV. Acordarea licenţei a fost decisă cu unanimitate de voturi la şedinţa din 13 februarie. Canalul va difuza emisiuni religioase autohtone, din România şi din Rusia, şi promite că nu va fi afiliat politic.

Contactat de Media Azi, Serghei Jelihovschi, cleric al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, şi administrator al postului de televiziune, a precizat pentru Media Azi că proiectul a fost iniţiat „ca un program cultural-religios pentru a stoca şi memoriza tradiţiile creştin-ortodoxe”. El a adăugat că încă nu ştie exact când va fi lansat postul TV şi că acum se formează echipa. Preotul a refuzat să vorbească despre sursele de finanţare, menţionând că ar dori să găsească bani din diferite proiecte de promovare a lăcaşelor sfinte.

Jelihovschi a dat asigurări că Nika TV „nu va fi o televiziune politică”, menţionând că şi în varianta finală a proiectului aprobat de CA scrie că structura serviciului media audiovizual a fost modificată din una generalistă în una religioasă. Anterior, Consiliul a solicitat schimbarea logo-ului canalului, motivând că reprezenta un simbol religios de înaltă valoare fără stilizare.

Într-un comunicat din 17 februarie al Mitropoliei Moldovei se menţionează că proiectul TV „este susţinut şi acceptat” de biserică şi că acesta îşi va începe activitatea „în scurt timp”.

Conform structurii programelor, emisiunile realizate în exclusivitate de furnizorul de servicii media vor constitui 36,6%. Postul TV mai planifică să difuzeze programe din România şi Federaţia Rusă (ale postului Spas TV). Canalul rus Spas TV este deţinut de organizaţia necomercială Fondul televiziunii ortodoxe. Potrivit datelor publice, printre fondatorii organizaţiei se numără Organizaţia Religioasă Biserica Ortodoxă Rusă (Patriarhatul Moscovei), iar funcţia de întâistătător al BOR este deţinută de patriarhul Chiril al Moscovei.

Similare
RECOMANDĂRI