ACTUALITATE

În pofida pandemiei de COVID–19 care a lovit dur şi Uniunea Europeană, partenerii europeni nu uită de Republica Moldova

În pofida pandemiei de COVID–19, care a lovit dur şi Uniunea Europeană, partenerii europeni nu uită de Republica Moldova. Dovada este sprijinul financiar consistent pe care Comisia Europeană îl pune la dispoziţia ţărilor din Parteneriatul Estic, din care face parte şi Republica Moldova. Comunitatea Europeană a alocat peste 800 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei, de care va putea beneficia şi Republica Moldova.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 840 de milioane de euro. 140 de milioane sunt destinate unor nevoi imediate în combaterea virusului, iar alte 700 de milioane vor putea fi utilizate pe termen scurt şi mediu pentru a evita prăbuşirea economică în ţările din vecinătatea Estică a Uniunii Europene.
 
Pachetul financiar de urgenţă al UE

• 140 de mil. de euro – pentru nevoi imediate.
• 700 de mil. de euro – pentru redresarea economică şi socială a regiunii.
sursa: http://eeas.europa.eu
 
Pentru nevoi imediate, din cele 140 de milioane de euro, Republica Moldova va putea accesa bani pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate. Mai exact, este vorba de: 
 
30 milioane euro pentru Sănătate

• Colaborarea cu OMS pentru furnizarea de dispozitive medicale şi echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măşti, ochelari de protecţie, halate şi costume de protecţie.
• Instruirea personalului medical şi de laborator, şi creşterea gradului de sensibilizare în cele şase ţări.
sursa: http://eeas.europa.eu
 
Iar peste 11 milioane de euro vor fi oferite pentru a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din societate. 
 
11,3 milioane euro pentru grupurile vulnerabile

• Granturi de până la 60.000 euro pentru organizaţiile societăţii civile pentru a răspunde la nevoile imediate, cum ar fi sprijinirea şcolilor locale cu învăţământ la distanţă – deja disponibile prin “Mecanismul de Reacţie Rapidă” regional al UE.
• Lansarea “Programului de Solidaritate al Parteneriatului Estic” pentru a ţinti cele mai afectate părţi ale populaţiei, cu sub-granturi pentru organizaţiile locale mai mici.

Iar pentru a limita impactul negativ asupra economiei, în coordonare cu instituţiile financiare europene şi internaţionale, va fi creat un program de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro, destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, care vor putea accesa credite ieftine pentru a reporni afacerile.

Alte 200 de milioane de euro vor constitui linii de credit şi granturi, adică bani care nu trebuie returnaţi, tot pentru salvarea afacerilor afectate de criză. Iar jumătate de miliard de euro va fi disponibil, inclusiv pentru Republica Moldova, prin intermediul principalului instrument al UE de reducere a riscurilor şi Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă. 
 
SPRIJIN EUROPEAN PENTRU ECONOMIE

• Program nou de sprijin de 100 milioane euro pentru a ajuta ÎMM-urile, inclusiv persoanele care desfăşoară o activitate independentă, să acceseze cu uşurinţă credite şi să-şi stimuleze afacerile după criză. 
• 200 milioane euro în linii de credit şi granturi existente pentru ÎMM-uri în monedă locală prin Iniţiativa EU4Business.
• 500 milioane euro disponibile pentru Vecinătatea UE prin intermediul principalului instrument al UE de reducere a riscurilor, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă, pentru a oferi rapid lichiditate în întreaga regiune.