ACTUALITATE

În criză de vaccinuri, serul rezervat pentru rapelul basarabenilor vaccinaţi până acum va fi folosit pentru a continua procesul de imunizare

În criză de vaccinuri, serul rezervat pentru rapelul basarabenilor vaccinaţi până acum va fi folosit pentru a continua procesul de imunizare. Autorităţile afirmă că vor asigura a doua doză din următoarele loturi, deşi nu există garanţia că noile doze vor ajunge la timp în Republica Moldova. 14 raioane şi-au epuizat deja stocurile de vaccinuri primite, iar în celelate localităţi au rămas puţine doze. În aceste condiţii, procesul de imunizare decurge foarte lent, în timp ce numărul doritorilor de a se vaccina creşte.

În mai multe localitaţi din Republica Moldova procesul de vaccinare a încetenit din cauza lipsei de vaccinuri. Toate serurile de Pfizer destinate primei doze au fost epuizate, iar douăsprezece mii rămân rezervate pentru rapel. Autorităţile au decis însă să nu stopeze procesul de imunizare, cel puţin în cazul persoanelor vaccinate cu serul AstaZeneca. Aşa că au hotărât să folosească cele 36 de mii de vaccinuri prevăzute pentru administrarea celei de-a doua doze.

ALEXEI CEBAN, epidemiolog ANSP: „Există 36 de mii de doze Astra Zaneca, in dependeta de noile confirmari privind noile distribuite din acest lot pentru a complete si a parcurge un  nou tempou a procesului de vaccinare. Se va întampla in zilele appropriate”.

Responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică spun că până la sfârşitul lunii, Republica Moldova ar putea primi noi loturi de vaccinuri din partea guvernului României şi prin intermediul platformei COVAX. Însă, până la încheierea unor noi negocieri, nu se ştie exact când şi cum se va întâmpla acest lucru.

Între timp, comisia pentru monitorizare a procesului de vaccinare a anunţat că a înregistrat 395 de cazuri de imunizare a persoanelor care nu intră în categoria celor care trebuiau vaccinaţi. Totuşi autorităţile sunt oarecum indulgente faţă de asemenea încălcări şi spun că în acest fel se demonstrează dorinţa populaţiei de a se vaccina.

NINEL REVENCO, epidemiolog: „Toate concluziile, toate deciziile le vor lua Ministerul Sănătăţii. Orice vaccin contează, orice persoan'ă contează în special care este în grup de risc, poate fi pentru el salvator”.

Şi sondajele arată că numărul celor care vor să se vaccineze este în creştere. Potrivit unui studiu publicat de IDATA, aproape fiecare al doilea cetăţean al Republicii Moldova şi-a exprimat dorinţa de a fi imunizat, chiar dacă la începutul campaniei de vaccinare, doar 30 la sută dintre cetăţeni voiau să facă acest lucru. Până acum au fost vaccinate 50 400 de persoane, ceea ce înseamnă un procent şi jumătate din numărul total al cetăţenilor Republicii Moldova.