Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Împreună împotriva COVID-19”: Zeci de voluntari se implică în lupta cu pandemia

Peste 300 de voluntari şi-au oferit timpul liber pentru a ajuta persoanele izolate la domiciliu din cauza contagiosului virus. În general, ei cumpără alimente sau medicamente pentru cei care sună să ceară ajutor la linia verde a Direcţiei de asistenţă socială a Primăriei Chişinău. Deşi aceştia ar trebui să plătească tot ce primesc, unii voluntari nu le iau niciun ban. Campania a fost iniţiată de către un grup de tineri şi este susţinută de către Primăria Chişinău.

De trei zile de când a fost lansată linia verde oamenii care se află în situaţii grele şi nu pot ieşi din casă sună, în număr din ce în ce mai mare, pentru a cere ajutor. Cel mai des apelează bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi.

„Ce ţine de mesajele ce nemijlocit le pot rezolva voluntarii sunt transmise mai departe către echipa care merge în teritoriu. Voluntarul poate merge, poate aduce acea pungă cu produse sau cu ce este nevoie, dar trebuie să fie făcută şi acea plată. Încercăm să lucrăm şi la dimensiunea de securitate”, afirmă Natalia Screlea, voluntară.

„Avem un grup, o rădăcină de vreo zece persoane care coordonăm, avem un grup care se ocupă de livrări, coordonează livrările şi sunt foarte mulţi voluntari care s-au oferit în teren, să livreze produse, să ajute persoanele care stau în casă, şi bine fac că stau în casă”, susţine Constanţa Dohotaru, coordonator.

Impresionată de iniţiativa „Împreună împotriva COVID-19”, a fost şi Corina Frumuzachi. Tânăra a mers să ajute un bătrân. În scurt timp, toate produsele de pe listă au ajuns la beneficiarul care le aştepta cu nerăbdare şi care a avut o uriaşă surpriză. „Am ajutat un bătrân de 89 de ani care nu are acum posibilitatea să iasă din casă. Bărbatul avea nevoie de puţin, lapte, nişte fructe, o pâine, medicamente şi speranţa că nu a fost lăsat singur în faţa aceste situaţii critice. Îndemn şi încurajez tinerii să se alăture iniţiativei”, spune  Corina Frumuzachi.

Datele deţinute de autorităţi arată că o mare parte din populaţia Chişinăului are nevoie de ajutor.

„Direcţia Generală Asistenţă Socială şi direcţiile teritoriale a municipiului Chişinău au ca beneficiari  aproximativ 160 de mii de persoane în vârstă şi cu dizabilităţi. În această perioadă avem cu mult mai multe adresări”, susţine Tatiana Bucearschi,  şef, Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Sănătate.
Dacă doriţi să faceţi parte din echipa voluntarilor puteţi intra pe pagina de Facebook „Iniţiativa Împreună Împotriva Covid-19” unde trebuie să completaţi un formular. Trebuie să precizaţi adresa, astfel încât coordonatorii campaniei să gasească beneficiari care să locuiască în apropiere. Iar dacă aveţi nevoie de ajutor sunaţi la linia verde 0800-00080 sau 0800-00090.
Similare
RECOMANDĂRI