ÎMM-urile europene din domeniul economiei circulare vor fi susţinute să participe la achiziţiile publice din R. Moldova, pentru proiectele de mediu ce necesită soluţii inovatoare
Sursa foto:mediu.gov.md Vizualizari:

ÎMM-urile europene din domeniul economiei circulare vor fi susţinute să participe la achiziţiile publice din R. Moldova, pentru proiectele de mediu ce necesită soluţii inovatoare

Întreprinderile Mici şi Mijlocii din Uniunea Europeană cu activitate în sectorul economiei circulare vor fi susţinute să participe la achiziţiile publice din Republica Moldova, pentru proiectele de mediu ce necesită soluţii inovatoare. În acest sens, la Chişinău, a fost lansat proiectul “Susţinerea ÎMM-urilor sectorului economiei circulare din UE pentru participarea la sistemul achiziţiilor publice din ţările parteneriatului Estic – P2GreenEST”, implementat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI).

Potrivit Ministerului Mediului, obiectivul proiectului este de a asigura şi a îmbunătăţi accesul companiilor europene inovatoare active în sectorul managementului apei, gestionării deşeurilor, eficienţei energetice, la procesul de achiziţii publice din R, Moldova prin încurajarea unor parteneriate durabile între ÎMM-uri, prin oferirea consultanţei şi prin susţinerea companiilor din domeniul economiei circulare din Republica Moldova şi Ucraina.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU, a vorbit despre importanţa economiei circulare în dezvoltarea durabilă.

„Economia circulară est un model nou de economie, ce trebuie introdus pe piaţă, pentru că modelul liniar de dezvoltare economică, pe care îl avem în prezent şi ce constă în extragerea resurselor naturale, utilizarea pentru producere şi desfacere, ulterior le consumăm şi le aruncăm la groapa de gunoi, este un model distructiv şi deloc durabil. Trebuie să fim conştienţi că totul din jurul nostru este produs din resurse naturale sau cu ajutorul resurselor naturale, iar stocurile de resurse neregenerabile sunt epuizabile. Acestea se epuizează cu viteza creşterii consumului şi populaţiei planetei. Astfel, punem în pericol existenţa generaţiilor viitoare. Pe domeniile managementului apei şi gestionării deşeurilor  economia circulară înseamnă reutilizarea apei în procesele de producţie, valorificarea deşeurilor şi întoarcerea în circuit. În context, din anul viitor începem construcţia infrastructurii primare pentru a crea logistica necesară colectării, transportării şi sortării deşeurilor la nivel naţional, conform celor 8 Regiuni de management al deşeurilor, iar din partea agenţilor economici privaţi este necesar dezvoltarea pieţei de reciclare.  Astfel, avem speranţa ca proiectul P2GreenEST să consolideze capacităţile agenţilor economici, să îi ajute să progreseze în activitate prin implementarea modelului de economie circulară”, a subliniat Iuliana CANTARAGIU.

În cadrul conferinţei a fost realizată o prezentare introductivă a cadrului achiziţiilor publice în domeniul economiei circulare în Republica Moldova, a proiectului P2GreenEST, inclusiv, a programelor şi proiectelor de mediu ce necesită aplicarea soluţiilor inovatoare din partea sectorului privat.

La conferinţa de lansare a proiectului au participat partenerii proiectului din cadrul Éa éco-enterprises, Franţa, Green Energy Cluster, România, Asturian Federation of Enterprises, Spania, CCI a RM, ODDIM,  EU4Environment, Agenţia Achiziţii Publice, partenerii strategici, autorităţi centrale şi locale, invitaţi din Ucraina etc. Evenimentul s-a desfăşurat în format hibrid, combinând participarea la faţa locului şi participarea la distanţă.

Proiectul „Susţinerea IMM-urilor sectorului economiei circulare din UE pentru participarea la sistemul achiziţiilor publice din ţările Parteneriatului Estic - P2GreenEST”, este parte componentă a programului Uniunii Europene COSME (COS-PROUT-2020-2-03 „Susţinerea întreprinderilor Europene pentru participare la achiziţiile publice în ţările din exteriorul UE”) şi este implementată de către CCI a RM în comun cu parteneri din Franţa, Spania, România, Ucraina, Armenia în perioada 1 iulie 2021– 31 decembrie 2023.

Similare
RECOMANDĂRI