Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Munteanu: Republica Moldova pierde anual zeci de milioane de lei pentru că nu administrează corect bunurile pe care le are în Ucraina

Republica Moldova pierde anual zeci sau chiar sute de milioane de lei pentru că autorităţile nu administrează corect bunurile pe care le are în proprietate pe teritoriul Ucrainei. În mare parte, este vorba de zeci de baze de odihnă pe care le deţinem încă din perioada sovietică în ţara vecină. Semnalul de alarmă este tras de către Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Control a Finanţelor Publice şi de vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Deputatul Igor Munteanu susţine că mai multe ministere din Guvernul Republicii Moldova deţin proprietăţi aflate în litigiu pe teritoriul Ucrainei. Munteanu a stabilit asta după ce Curtea de Conturi a prezentat comisiei parlamentare rapoartele de audit financiar.

„Statul a pierdut conform rapoartelor de audit prezentate Parlamentului prin neglijarea acestor drepturi patrimoniale sau incompetenţa prin care putea să apere aceste subiecte, zeci de milioane de lei . Cel mai apropiat exemplu pe care l-au adus auditorii publici de la Curtea de Conturi  este baza de odihnă "Selecţia" din oraşul Zatoca, Belgorod-Dnestrovsk, Odesa. Căsuţele de pe acest teren au fost dărâmate şi pe locul lor, arendatorul şi-a construit imobile, fără ca statul să-şi apere aceste drepturi. Procuratura a casat dosarul penal intentat împotriva acestui arendator, invocând drept temei eliberarea persoanei de raspundere penală”, a spus Igor Munteanu, preşedintele Comisiei de Control a Finanţelor Publice.

Preşedintele Comisiei de Control a Finanţelor Publice a Parlamentului spune că acesta nu este singurul caz, în care Republica Moldova şi-a neglijat drepturile patrimoniale asupra terenurilor pe care le are în proprietate în Ucraina.

„Şi alte obiective aflate la balanţa Republicii Moldova au fost pierdute in 2019 -2020, în urma unor litigii artificiale şi preluate abuziv de către nişte cetăţeni ai Ucrainei. În acest, fel Republica Moldova nu şi-a putut apăra proprietăţile”, a precizat Igor Munteanu.

Şi vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a menţionat că patrimoniul Republicii Moldova din Ucraina riscă să fie pierdut din cauza proastei gestionări din partea autorităţilor. El spune că, împotriva legislaţiei ,mai multe obiective balneare din Ucraina sunt gestionate de diferite entităţi publice şi nu de Agenţia Proprietăţi Publice.

„Unele obiecte sunt distruse, altele sunt în insolvabilitate. Aici e nevoie de intervenţia urgentă a Curţii Conturi, lucru la care eu insist de câteva luni şi ultimul demers am făcut acum câteva zile. Întrucât noi riscăm să pierdem mai multe bunuri proproietate de stat”, a spus Alexandru Slusari.

Serviciul de presă al Ministerul de Interne a comunicat că se va documenta în aceste cazuri şi va veni apoi cu o reacţie. Cert este că, aşa cum susţine şi Alexandru Slusari, dacă organele competente nu vor interveni, Republica Moldova va pierde sute de milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI