Igor Grosu, la întrevederea cu reprezentanţii Asociaţiei Businessului European: Vrem un mediu de afaceri corect, simplu şi atractiv
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Igor Grosu, la întrevederea cu reprezentanţii Asociaţiei Businessului European: Vrem un mediu de afaceri corect, simplu şi atractiv

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Businessului European (EBA) în R. Moldova. La întâlnire au participat vicepreşedintele Parlamentului, Mihail Popşoi, precum şi mai mulţi preşedinţi ai comisiilor parlamentare – Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Olesea Stamate, Lilian Carp, Doina Gherman, Grigore Novac, Tatiana Cuneţchi, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a asigurat participanţii că noul Legislativ este gata pentru un dialog sincer şi lucrativ cu mediul de afaceri care să contribuie la creşterea transparenţei, predictibilităţii şi stabilităţii businessului local şi internaţional în R. Moldova.

”Avem un volum foarte mare de lucru pentru a realiza nişte obiective clare şi ferme, reieşind din situaţia reală a cetăţeniilor şi businessului, în interesul naţional al Republicii Moldova”, a punctat Igor Grosu. 

La întrevedere, au fost identificate o serie de dificutăţi cu care se confruntă la moment oamenii de afaceri. Potrivit lor, cea mai mare problemă este justiţia care este selectivă şi politizată.  În context, s-a discutat şi despre importanţa reorganizării a cadrului legal ce ţine de taxare, impozitare şi activitatea antreprenorială. „Vrem un mediu de afaceri corect, simplu şi atractiv la nivel regional ca să accelerăm investiţiile atât locale, cât şi străine, ca să putem crea locuri de muncă bine plătite la noi acasă”, a mai adăugat preşedintele Legislativului.

De asemenea, au fost identificate o serie propuneri care ar dezvolta acest sector, precum ar fi: reducerea “prezenţei” statului în domeniul economic; îmbunătăţirea calităţii serviciului public; facilitarea comerţului extern şi intern; arminizarea cadrului fiscal şi cel vamal; digitalizarea economiei; protecţia datelor cu caracter personal; dezvoltarea resurselor umane şi relaţiile de muncă, stabilitatea sectorului financiar,  securitatea energetică, dar şi altele.  

Companiile membre ale asociaţiei s-au arătat disponibile să ofere comisiilor parlamentare expertiza necesară pe fiecare segment de business,  pentru a identifica de comun soluţii de modernizare a legislaţiei şi a condiţiilor cadru de activitate.   

În urma discuţiilor, s-a convenit organizarea mai multor întruniri, pe platforma comisiilor parlamentare, în vederea identificării soluţiilor practice pentru fiecare problemă abordată.

EBA Moldova a fost întemeiată în 2011 şi activează sub egida Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, reprezentând actualmente interesele a peste 90 de companii şi au creat peste 23 de mii de locuri de muncă.

Similare
RECOMANDĂRI