ACTUALITATE

Igor Dodon şi Ion Chicu au devenit din nou ţinta criticilor europarlamentarilor români.Cei doi sunt acuzaţi că blochează calea spre UE

Preşedintele Igor Dodon şi premierul Ion Chicu au devenit din nou ţinta criticilor europarlamentarilor români. Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, îi acuză pe cei doi oficiali că blochează accesarea celei de-a doua tranşe a asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene. În replică, autorităţile de la Chişinău insistă că menţin cursul european, chiar dacă nu agreează toate condiţionalităţile. Trebuie precizat că acestea nu au fost impuse de U.E. ci au fost asumate de autorităţile Republicii Moldova.

Într-o postare pe Facebook,  europarlamentarul român îşi exprimă indignarea faţă de refuzul autorităţilor de la Chişinău de a adopta legile necesare pentru ca Republica Moldova să beneficieze de noi fonduri europene. Dragoş Tudorache subliniază că atitudinea politică a guvernării de la Chişinău dăunează eforturilor depuse de mai mulţi europarlamentari, care cer Comisiei Europene să continue totuşi finanţarea Republicii Moldova.

„Suntem mulţi cei care încercăm din răsputeri să susţinem interesele Republicii Moldova la Bruxelles, în speranţa că promisiunile făcute pentru a doua tranşă din acordul macrofinanciar vor fi îndeplinite de Chişinău. Le-am scris comisarilor europeni pentru a-i ruga să caute o soluţie chiar şi pentru a treia tranşă. Am avut discuţii cu mulţi dintre miniştrii moldoveni şi cu liderii parlamentari. Toţi m-au asigurat că se depun eforturi pentru ca proiectele de legi din conditionalităţile care se regăsesc în acordul macrofinanciar să treacă prin Parlament”, a scris Dragoş Tudorache pe Facebook.

Dragoş Tudorache îşi exprimă nemulţumirea că, în pofida promisiunilor primite de la Chişinău, preşedintele Igor Dodon şi premierul Ion Chicu se opun adoptării legii ONG-urilor, abrogării legii cu privire la cetăţenia prin investiţii şi se opun organizării unui audit extern la Curtea de Conturi..

Europarlamentarul Dragoş Tudorache atrage atenţia că termenul limită pentru aplicarea acestor condiţionalităţi expiră, iar oficialii de la Chişinău deviază între timp atenţia societăţii, lansând acuzaţii la adresa României în timp ce laudă relaţiile cu Rusia.

„Eu cred că nu există modalitate mai păguboasă de a construi o politică externă decât "statul în două luntre". Sau crezând că populismele strigate în gura mare mută atenţia, de la simplul fapt că nu îţi respecţi cuvântul dat. Populismul amestecat cu naţionalismul de operetă, în loc de seriozitate şi devotament pentru propriii cetăţeni, înseamnă să îţi ignori acea responsabilitate de demnitate publică. Mă aştept ca vorbele să îşi recapete valoarea lor corectă. Sper să văd în politicienii de la Chişinău coerenţă şi perseverenţă în demersul lor european”, a scris europarlamentarul.

Serviciul de presă al preşedintelui Igor Dodon nu a răspuns la telefon pentru reacţii.

Întrebat de TVR Moldova, consilierul premierului a spus că guvernul de la Chişinău îşi menţine orientarea pro-europeană, iar şeful executivului are dreptul la opinie separată asupra unor legi.  

„E regretabil că un europarlamentar, în loc să contribuie la consolidarea unităţii societăţii noastre, îşi aduce aportul la scindare. Republica Moldova nu stă în două luntre. Republica Moldova încearcă să aibă relaţii echilibrate în vest şi în est. Îndemn europarlamentarul să audă poziţia domnului Chicu referitoare la orientarea Moldovei spre eurointegrare, care a fost repetată de multe ori. Faptul că premierul Chicu are o poziţie personală faţă de una din condiţionalităţi este firesc. Şi probabil e cazul ca europarlamentarul să-şi amintească că Uniunea Europeană salută diversitatea de opinii şi dialogul, şi nu salută atacurile”, a spus VITALIE DRAGANCEA, consilier al prim-ministrului.

Acuzaţii de azi, adresate de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, survin la scurt timp după ce şi europarlamentarul român, Siegfred Mureşan, a acuzat guvernul de la Chişinău că a eşuat în gestionarea pandemiei de coronavirus din cauza lipsei reformelor.

În replică, premierul Ion Chicu a declarat că România e cea care ar fi gestionat prost pandemia, numind-o cităm - cea mai coruptă ţară din Europa. Etichetările lui Chicu au stârnit un val de critici atât în Republica Moldova, cât şi în România, iar şeful executivului de la Chişinău s-a văzut nevoit să-şi ceară scuze în timpul unei întrevederi cu ambasadorul României, excelenţa sa Daniel Ioniţă.