Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon: Republica Moldova nu va semna în acest an un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Ce spun experţii economici

Republica Moldova nu va semna în acest an un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Anunţul a fost făcut de preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, care a precizat că autorităţile de la Chişinău şi-ar fi onorat deja angajamentele asumate faţă de FMI, privind consolidarea statului de drept şi combaterea corupţiei.

Dodon a declarat că reprezentanţii FMI au amânat deocamdată examinarea acordului, potrivit căruia Republica Moldova ar urma să primească în următorii trei ani, peste jumătate de miliard de dolari.

„Eu consider că FMI nu va semna memorandum cu RM, din mai multe considerente, în primul rând nu se reuşeşte, în câteva zile se încep sărbătorile de iarnă, Memorandum cu FMI anul acesta nu va fi semnat, Guvernul şi-a asumat toate angajamentele ca acest program să fie, însă cei de la Fond au hotărât să mai ia o pauză”, a spus Igor Dodon.

Expertul economic Sergiu Gaibu crede că FMI întârzie să semneze un acord cu Republica Moldova pentru că autorităţile de la Chişinău nu şi-au îndeplinit angajamentele privind lupta cu corupţia.

„Inclusiv denigrarea partenerilor externi, învinuirea lor în anumite probleme. Doar interesele electorale au prelevat în toată perioada şi au lăsat în urmă interesele ţării. Este o resursă importantă pentru Republica Moldova în perioada de criză, condiţiile de la Fondul Monetar Internaţional sunt cele mai facile în ceea ce priveşte sursele din care se finanţează Republica Moldova şi ratarea acestui credit ridică semne de întrebare la finanţarea pentru perioada ulterioară a necesităţilor Republicii Moldova”, a spus SERGIU GAIBU, director de program Expert-Grup.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă este de părere că Republica Moldova, va primi totuşi asistenţă financiară de la FMI, însă doar la începutul anului viitor. Chiar şi aşa, spune Ioniţă, autorităţile nu vor reuşi să restabilească relaţiile cu toţi partenerii externi.

„În acest an noi nu vom primi împrumuturi din extern, sau vom primi mai puţin decât s-a anticipat. pe intern ne-am împrumutat, bugetul nu va fi executat cred că minimum cu 5 miliarde de lei. Pentru anul viitor riscăm să avem iarăşi o neexecutare a bugetului de circa 3 miliarde de lei. Lipsa unei relaţii bune cu partenerii externi, de fapt, face imposibil ca Guvernul să-şi onoreze obligaţiile lui bugetare”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Guvernul a anunţat încă în luna iulie, că a convenit cu FMI asupra unui program de asistenţă financiară, menit să susţină Republica Moldova în procesul de ralnsare economică şi de depăşire a crizei provocate de pandemia de coronavirus. La şedinţa din luna septembrie a bordului de directori ai FMI, acordul cu Republica Moldova n-a fost dezbătut. Atunci premierul Ion Chicu anunţa că discuţiile asupra viitorului program cu FMI a fost amânat din cauza campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Similare
RECOMANDĂRI