Igor Dodon recunoaşte că a dat indicaţii Guvernului să renunţe la interdicţia aplicată maşinilor cu numere transnistrene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon recunoaşte că a dat indicaţii Guvernului să renunţe la interdicţia aplicată maşinilor cu numere transnistrene

Preşedintele Republicii Moldova  Igor Dodon recunoaşte că a dat indicaţii Guvernului să renunţe la interdicţia de a părăsi teritoriul Republicii Moldova aplicată maşinilor cu numere transnistrene.

„Niciun fel de restricţii nu trebuie să fie. De aceea, săptămâna trecută, când au apărut primele informaţii că ar putea fi o oarecare blocare a circulaţiei, eu am luat telefonul şi imediat l-am sunat pe Krasnoselski şi am convenit că acest subiect trebuie exclus din agendă. Respectiv, au fost indicaţii către Guvernul Republicii Moldova, ştiu că au fost indicaţii şi pe malul stâng şi practic, această problemă, la etapa actuală este exclusă”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui video postat pe pagina sa de Facebook.
 
Igor Dodon se adresează cetăţenilor din stânga Nistrului cu mesajul: „cu cât mai repede vor obţine aceste numere (neutre), cu atât mai bine va fi. Astfel veţi putea să mergeţi cu maşinile personale oriunde. Şi în Europa, şi în Ucraina, oriunde vă aflaţi.”
 
De menţionat că mecanismul prin care şoferii din regiunea transnistreană pot să-şi reînmatriculeze autoturismele cu numere neutre a fost introdus în 2018. De atunci, doar 3% din numărul estimat de maşini din stânga Nistrului au fost dotate cu astfel de plăcuţe.

La 10 ianuarie 2020, Chişinăul a decis să interzică, în regim de testare, maşinilor cu numere de înmatriculare transnistrene să treacă frontiera Republicii Moldova. Autorităţile de la Chişinău au spus că, prin acest regim de testare, s-a dorit şi sensibilizarea celor de peste Nistru.

Drept răspuns, şi regimul separatist de la Tiraspol a luat decizia de a interzice automobilelor cu numere de înmatriculare în Republica Moldova să treacă prin aşa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

La scurt timp de la anunţul celor de la Tiraspol cu privire la restricţii, preşedintele Igor Dodon anunţa de la Moscova că a vorbit la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, cu care a convenit să găsească „soluţii de urgenţă” cu privire la acest subiect, pentru „evitarea unei situaţii de criză”.

Câteva zile mai târziu, Biroul pentru Reintegrare anunţa că regimul de testare pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrulu a fost suspendat.
Recent, şi şi liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunţat că interdicţia Tiraspolului a fost „îngheţată”.
 
Similare
RECOMANDĂRI