ACTUALITATE

Igor Dodon, la trei ani de mandat. De pe 13 noiembrie 2016 Republica Moldova are un preşedinte ales direct de cetăţeni

De trei ani, Republica Moldova are un preşedinte ales direct de cetăţeni. Pe 13 noiembrie, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, Igor Dodon a fost ales şef de stat. În această perioadă, preşedintele, Dodon a facut zeci de vizite la Moscova şi în spaţiul CSI, două la Bruxelles, dar nu a fost primit niciodată la Bucureşti sau Kiev.

Pe 13 noiembrie, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, Igor Dodon obţine victoria în faţa Maiei Sandu, la o diferenţă de circa 4%. Dodon era ales şef al statului cu votul a peste 834 de mii de cetăţeni, din cei aproximativ 3 milioane cu drept de vot.
 
Cu doar patru zile înainte de turul doi al prezidenţialelor, Dodon promitea să fie un adversar categoric al guvernării democrate. 
 
Dodon promitea că nu va colabora, sub nicio formă, cu democraţii lui Vlad Plahotniuc.   
 
Ajuns şef de stat, insa, Igor Dodon introduce, alaturi de Vlad Plahotniuc, sistemul electoral mixt.
 
Igor Dodon şi-a schimbat, însă, atitudinea faţă de avizele Comisiei de la Veneţia, atunci când s-a împotrivit noului mecanism de selectie a procurorului general, propus de premierul Maia Sandu. 
 
În luna iunie 2019, împreună cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, Igor Dodon a reuşit să demonteze guvernarea lui Vlad Plahotniuc, pe care o acuza de uzurparea puterii în stat.
 
Iar pe 12 noiembrie, după cinci luni de alianţă cu blocul ACUM, socialiştii, la insistenţa lui Igor Dodon, demit Guvernul Maei Sandu, împreună cu democraţii pe care-i înlăturasera la începutul verii de la guvernare.
 
La sfârşitul lunii septembrie, Ilan Şor a dezvăluit că i-ar fi dat lui Igor Dodon trei milioane de euro pentru a-l vota, în 2012, pe Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, la indicaţia fostului premier Vlad Filat.
 
Dodon a mai fost acuzat de trădare de patrie şi finanţare externă, după ce, în timpul unor discuţii la sediul PDM, ar fi declarat personal că primea de la Moscova până la un milion de dolari pentru functionarea partidului.
 
Ulterior, procurorii anunţau că nu au găsit probe care ar demonstra finanţarea ilegală a PSRM din Rusia, iar Igor Dodon spunea că declaraţiile sale ar fi fost rupte din context. Înainte de a ajunge preşedinte, Dodon promitea că va face o politică externă echilibrată.
 
Cu toate acestea, de la începutul mandatului, şeful statului nu a efectuat nicio vizită la Bucureşti şi Kiev, în timp ce în Rusia a mers de zeci de ori, iar la Burxelles, de doar două ori. Tot în campania electorală, pentru a convinge oamenii să-l voteze, Dodon promitea că va recupera miliardul furat.
 
Şi la Soroca oamenilor le vine greu să puncteze reuşitele lui Igor Dodon.
 
Mandatul lui Igor Dodon expiră în toamna anului 2020.