ACTUALITATE

Igor Dodon îl contrazice pe ministrul Economiei?! „În timpul apropiat gaz prin gazoductul Iaşi-Ungheni n-o să vedem”

post-img

Deşi ministrul Economiei Vadim Brînzan dă asigurări că primele gaze urmează să ajungă la Chişinău, prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, în luna februarie sau martie a anului viitor, şeful statului Igor Dodon spune că „în timpul apropiat gaz prin acest gazoduct n-o să vedem”.

Preşedintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o emisiune televizată că ministerul Economiei trebuie să intre în detalii referitor la acest gazoduct.
 
„Problema e că gazoductul Iaşi-Ungheni nu poate să fie ca sursă alternativă pentru Republica Moldova. El trebuie să ajungă la Chişinău. Trebuie gazoduct magistral până la Chişinău. A doua problemă: trebuie staţie de compresie în România, care costă 10 milioane de euro. Pentru că altfel nu poţi să pompezi gazul până la Chişinău. Această staţie încă nu a început să fie construită. Aşa că gaz, în timpul apropiat, prin acest gazoduct n-o să vedem”, a spus Dodon.
 
Asta deşi, săptămâna trecută, Ministrul Vadim Brânzan spunea că primul metru cub de gaze româneşti ar putea ajunge la Chişinău în luna februarie sau martie 2020.
 
De menţionat că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău au început la 2 mai 2019 când compania Transgaz a anunţat că a semnat toate contractele de execuţie. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Acesta este a doua parte a proiectului de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România. Prima etapă, construcţia Gazoductului Iaşi-Ungheni s-a încheiat în anul 2014.
 
Ce ţine de tarifele la gaz, Igor Dodon spune că ANRE, „la indicaţia nu ştiu cui”, a micşorat înainte de alegeri tarifele, iar argumente economice nu au fost. Respectiv, problema are două soluţii: fie majorarea tarifelor, fie negocieri cu Gazpromul.
 
În acelaşi timp, Igor Dodon a reiterat că datoria de 6,5 miliarde de dolari aparţine Transnistriei: Cetăţenii din stânga Nistrului achită facturile la un preţ foarte jos, banii se acumulează într-un cont şi rămân în bugetul Transnistriei. Regiunea transnistreana este datoare fata de Moldovagaz. Cetăţenii R. Moldova nu au absolut nimic cu această datorie. Noi, consumatorii din dreapta Nistrului, nu vom achita aceste datorii”.