Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon: „Formula de federalizare a regiunii transnistrene nu este pe ordinea de zi”

Ideea de federalizare a regiunii transnistrene nu se află acum pe masa discuţiilor şi nu se va regăsi nici în viitor. Asigurările vin din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit lui, soluţionarea conflictului din stânga Nistrului se poate face doar în formula de discuţii 5+2. Declaraţiile au fost făcute aseară, de şeful statului, la un post de televiziune.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Eu cred că în viitor noi trebuie să discutăm, dar formula de federalizare nu este acum pe ordinea de zi şi cred că nu va fi nici în timpul apropiat. Astfel de decizii trebuie luate de comun, în primul rând la Chişinău, trebuie să avem un consens la nivel naţional, după aceea să discutăm cu Tiraspolul, să-i convingem pe această formulă.”

Preşedintele Igor Dodon a mai spus că, la Moscova, s-a discutat cu autorităţile retragerea muniţiilor de la depozitul militar din Cobasna. Întrebat şi despre datoria la gaze de 6,3 miliarde de dolari a Transnistriei, şeful statului a declarat că aceasta nu va cădea pe umerii cetăţenilor Republicii Moldova.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Aceasta nu poate fi datoria Guvernului Republicii Moldova. Nu ar putea fi achitată de către noi, cetăţenii Republicii Moldova. Aceasta este datoria unei companii-fiice a Gazprom-ului faţă de Gazprom. Nu e datoria de stat.”

În acest context, şeful statului a reiterat faptul că pentru a scăpa de dependenţa energetică, trebuie consolidate eforturile pentru ca în 2020 să fie finalizat gazoductul Iaşi-Chişinău. În cadrul discuţiei, Igor Dodon s-a referit şi curentul unionist. În opinia lui, asemenea acţiuni nu trebuie tolerate.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Cei care promovează unionismul, cei care promovează lichidarea statului Republica Moldova, care promovează Unirea cu Rusia, de exemplu, eu consider că e o acţiune anticonstituţională şi trebuie penalizată de către stat. Sunt diferite criterii de penalizare, trebuie să ne aşezăm şi să vedem cum, dar atunci când se duce lucru împotriva statalităţii, împotriva funcţionării statului, e un lucru foarte grav.”
Similare
RECOMANDĂRI