Igor Dodon, despre decizia ANRE de a scumpi energia electrică: Este o încercare de a destabiliza situaţia în ţară, la comanda PD-ului
Vizualizari:

Igor Dodon, despre decizia ANRE de a scumpi energia electrică: Este o încercare de a destabiliza situaţia în ţară, la comanda PD-ului

Preşedintele Igor Dodon spune că majorarea făcută ieri, de ANRE, la energia electrică, nu are la bază calcule temeinice i justificate, iar decizia de majorare este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”, care a şi pun în funcţie actualii şefi de la ANRE, în preajma alegerilor paramentare.

„Dacă anterior ANRE anunţa că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă faţă de cifra iniţial anunţată. Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice şi justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”, spune Igor Dodon. 

Şeful statului recomandă Guvernului să întreprindă măsurile prevăzute de legislaţie „pentru a suspenda decizia iresponsabilă şi lipsită de argumentare a ANRE”. Potrivit lui Dodon, ANRE - instituţia, care trebuie să acţioneze absolut independent de factorul politic şi să asigure o reglementare a pieţei energetice strict conform legislaţiei şi metodologiilor aprobate, încearcă să transfere pe umerii cetăţenilor şi economiei povara guvernării iresponsabile şi populiste a ”democraţilor”.

Igor Dodon a amintim şi de decizia de anul trecut de a ANRE, care a „revăzut nejustificat tarifele la gazele naturale şi energie electrică, plasînd o bombă sub sistemul energetic al ţării”, conformându-se astfel „obiectivelor electorale ale PD”.

„Deşi încă la început de an întreprinderile din sectorul dat au făcut adresări către ANRE pentru a reveni la respectarea metodologiilor de calcul a tarifelor, conducerea ANRE, instalată de Partidul Democrat, a preferat să tergiverseze adoptarea deciziilor, agravând situaţia şi mai mult”.

În afară de contestarea deciziei de ieri a ANRE, Igor Dodon spune că Guvernul urmează să vină cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecţie socială a persoanelor cu venituri mici.

În acest context, şeful statului spune că va veni săptămîna viitoare cu o iniţiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la ajutorul social, majorând astfel multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului. „Aceasta va permite să acordăm ajutor unui număr mai mare de cetăţeni aflaţi în dificultate. Totodată, urmează a fi revăzută Hotărîrea Guvernului nr. 1167, pentru a majora cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului”.

De altfel, Dodon spune că „vor continua discuţiile noastre cu conducerea Federaţiei Ruse, pentru a obţine o reducere a preţului de import la gazele naturale”. Acesta spune că va întreprinde pentru asta o vizită la Moscova la începutul lunii septembrie.

Amintim că ANRE a decis, ieri majorarea tarifului la energia electrică.
 

 S-a scumpit curentul. Vom plăti mai mult cu 10 bani pentru energia electrică

Similare
RECOMANDĂRI